В период, в който инфлацията продължава да играе съществена роля на пазара за недвижими имоти и цените все още са на фокуса на вниманието, експерти в имотния бранш се събраха да обсъдят какви са тенденциите и прогнозите от бъдещето, съвременните енергийни решения и динамиката на имотния пазар. Телевизионната дискусия Talk 23 - Real Estate, продължение на Tech 21, се излъчи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 23 април от 20:00 часа. Модератор на дискусията беше журналистът на Bulgaria ON AIR и продуцент на публицистичното предаване "Директно" - Калина Донкова.

Начало на телевизионния проект даде инж. Георги Шопов - председател на Управителен съвет на Национална агенция на строителните предприемачи. По отношение на динамиката на имотния пазар у нас от началото на 2023 година, експертът сподели, че се наблюдават много промени, в сравнение с изминалата 2022 година. По думи на инж. Шопов запитванията и огледите се увеличават, но предлагането продължава да е по-малко от търсенето. Според него голяма част от засиленото търсене е и инфлацията, като тя е около 30% за обществото през последната година и половина.

Снимка 615655

"Намаляването на сделките според нас се отдава на една много негативна тенденция, а именно намаляване покупателната способност на населението. Има един индекс, който се следи от ООН, той е отношение на средна работна заплата към цена на квадратен метър за даден град - това е свързано с възможността на населението да има достъп до жилища. Преди инфлационните процеси в България той беше 0.8, тоест с една средна заплата може да купите 0.8 квадратни метра жилищна площ, в момента стойността е 0.65", обясни той.

Адина Уелш - изпълнителен директор на Raiffeisen Property Holding International, България, очерта как изглежда пазарът на офис площи в последните години, предвид динамиката, причинена на първо място от пандемията, а впоследствие и от войната в Украйна. Пред зрителите на Bloomberg TV Bulgaria, директорът коментира, че годините с Ковид не са афектирали много на средата за офиси, като според нея България е имала предимство заради факта, че има страхотна образована работна ръка и доста от големите международни фирми са увеличили тяхното присъствие в държавата. От друга страна Уелш заяви, че войната е дала несигурност, която афектира много на дългосрочните решения на наематели и ползватели.

"Цените на строителството са се качили с 30%, цените на обзавеждането са се качили още повече, в същото време в последните 2 години, въпреки че си има инфлация, наемите са се качили общо само с 15%. Това влияе изключително много върху ефективността на една инвестиция", допълни тя.

"В България има 79 сертифицирани зелени сгради. В тези параметри, в момента, който се направи тази сертификация, има точно конкретна специфика какви мерки трябва да се вземат. Материалите за тези сгради трябва да са от зелени източници. Има си методика за самия мениджмънт и затова тези сертификати са ценни, защото подпомагат живота и поддръжката на целия имот. Сертификатите се подновяват всяка година с нови мерки и нови изисквания", обясни Адина Уелш по темата за зеленото строителство и какво всъщност представлява зелената сграда.

По време на първи панел в Talk 23, повече информация по темата за енергийната ефективност в имотната сфера представи Петър Сотиров - търговски директор на водеща строителна компания в България. При въпрос свързан с елементите, които най-често водят до енергийни загуби, Сотиров коментира, че жилищните сгради стават все по-голям консуматор на енергия, което се повишава последните няколко години след пандемията. Причините са зачестилите Хоум офиси, което увеличава потреблението на електроенергия в жилищните сгради.

"В началото на строителството, още с приземните етажи и изграждането на външните стени, тухлите и Eps изолацията, още тогава се стига и до дограмите , които са основен източник на загуба на електроенергия, тъй като те представляват над 25-30% от сградата. Това е една доста сериозна част от енергоефективността на самите сгради, затова се залага максимално на нейното качество. Една висококачествена ПВЦ дограма, многокамерна с добър стъклопакет може да спести много електроенергия", допълни експертът.

"Ако погледнете средата в която живеем, тя не се е променила много в близките 20-30 и повече години. Жилищата са запазили своята "панировка", но самият живот се е променил изключително много. Пандемията промени голяма част от него, технологиите непрекъснато създават нови изисквания и динамиката, в която преминава животът, трудно би могла да се достигне от жилищата ни, защото строителството е дългосрочен процес. Архитектите трябва да можем да предвидим бъдещите потребности на хората , за да ги осигурим в нашите сгради. Ако днес проектираме една сграда, тя след 2-3 години ще влезе в експлоатация и след още 2-3 години хората ще я усещат като дом. Това са цели 6 години, за които години знаете колко много промени могат да настъпят в нашия живот", коментира арх. Вeржиния Николова - управител на Конструктив България, по темата за съвременния човек и налагането на промяна в проектирането и във функционалността на жилищата.

Цялото издание на мултиплатформения проект Talk 23, заедно с всички анализи и оценки на имотната среда, можете да гледате ТУК.