Над една пета от инвестициите на най-големите петролни и газови компании в света могат да бъдат насочени към вятърна и слънчева енергия след малко повече от десетилетие. Това твърди нов анализ за глобалните процеси в енергетиката, които ще променят сектора.

Намаляващото търсене на петрол и прогнозите за бърз растеж на възобновяемите енергийни източници представляват както опасност, така и възможност, която корпорации като BP, Shell и Total не бива да пренебрегват, посочва изследователската група Wood Mackenzie.

Анализаторите са установили, че големите енергийни компании ще трябва да инвестират повече от 350 милиарда долара във вятърна и слънчева енергия до 2035 г., за да заемат пазарен дял, подобен на 12-те процента, които имат в бизнеса с петрол и газ, пише GreenTech.bg.

Подобни разходи са високи дори за петролните компании, признават от Wood Mackenzie. Поради това анализаторите считат подобен сценарий за "невероятен", но предвиждат, че възобновяемите енергийни източници все пак ще са във фокус на около една пета от капиталовложенията след 2030 година.

Повечето нефтени и газови гиганти бавно започват да се преобразяват пред лицето на климатичните промени и политиките за тях, водещи до намаляване на търсенето на изкопаеми горива.

Норвежката компания Statoil например ще разгърне първата плаваща офшорна вятърна електроцентрала в света по-късно тази година край бреговете на Шотландия.

Shell прекара няколко часа от годишното си общо събрание през май в дискусии на проекти за възобновяема енергия, като например вятърните паркове край бреговете на Холандия.

Wood Mackenzie прогнозира, че търсенето на възобновяеми енергийни източници ще нараства по-бързо от петрола през следващите две десетилетия. Очакванията на анализаторите са за годишни темпове на растеж от 6% за вятърните системи и 11% за слънчева енергия - в сравнение с 0,5% за търсенето на петрол.

Офшорните вятърни централи са може би най-атрактивната технология за петролните компании поради сравнително сходния мащаб (със сондажите за нефт и газ), казват от Wood Mackenzie.