Сенатът представи закон, одобрен и от двете партии, според който правителството ще налее 52 млрд. долара, за да върне производството на чипове в страната, предаде Reuters. С това се предполага, че то ще бъде стимулирано в рамките на следващите пет години.

Сумата ще е част от още по-мащабния план за похарчване на 120 млрд. долара за напреднала развойна дейност. Продължава тенденцията от миналата година законопроектът да е в колосален обем. В случая конкретното предложение е с дължина от 1400 страници.

"Американското производство страда доста драстично от недостиг на чипове", каза сенаторът демократ Чък Шумер. "Ние просто не можем да разчитаме на чуждестранни производители на чипове. Това законодателно предложение ще гарантира, че подобно нещо няма да се налага."

Освен настоящия законопроект, Байдън обеща допълнително 50 млрд. долара за проучвания в сферата на производството на чипове.

През последните три десетилетия САЩ изгуби значителен дял в производството на чипове. Страната държеше 37% от пазара през 1990 г. Днес - само 12%. А продължаващият дефицит на чипове глобално продължава да се отразява негативно на много отрасли, най-вече на автомобилното производство.

През миналия месец Ford предупреди, че недостигът на чипове може да причини загуби за 2,5 милиарда долара и спад на производството от около 1,1 милиона единици през 2021 г., докато General Motors удължи спирането на производството на няколко фабрики в Северна Америка поради недостига.