Xiaomi Corp. ще инвестира най-малко 10 млрд. юана (1.5 млрд. долара) в изкуствен интелект и интелигентни устройства през следващите 5 години, в опит да се справи със спада в индустрията и икономическата несигурност, породена от напрежението между САЩ и Китай, пише Bloomberg.

Инвестицията е част от стратегията на компанията, базирана в Пекин, да спечели повече приходи от услуги с висока стойност и интернет на нещата, съобщава нейният основател Лей Джун.

Xiaomi ще се фокусира върху високия пазарен сегмент, докато се разширява в Европа. Компанията предприема тези действия на фона на задълбочаващата се търговска война, която подклажда глобална икономическа несигурност.

"Сега е моментът за действие. Залагаме изцяло на изкуствен интелект на нещата", казва пред Bloomberg Лей, визирайки комбинацията от изкуствен интелект и т. нар. екосистема от свързани устройства, известна като Интернет на нещата.

Xiaomi се стреми да диверсифицира приходите си, тъй като търсенето на смартфони в световен мащаб намалява, въпреки че очаква търсенето отново да се повиши с появата на супер-бързото пето поколение безжична връзка (5G).

Някога смятана за интернет компания, която може да има пазарна стойност от 100 млрд. долара, сега Xiaomi струва приблизително 1/3 от това. Ациите й поевтиняха с около 40% от първоначалното им публично предлагане през юли.