В началото на седмицата голямата новина в света на криптовалутите беше, че Tesla е купила биткойн за 1,5 млрд. долара, което доведе и до покачване на цената му до нов исторически рекорд. Само че компанията на Илън Мъск няма да се ограничи само до това.

Освен криптовалутата, те ще започнат да купуват злато и "други активи" като потенциална инвестиция, става ясно от последния годишен отчет на компанията.

"През януари 2021 г. обновихме инвестиционната си политика, за да имаме по-голяма гъвкавост да диверсифицираме в бъдеще и да максимизираме доходността на парите, които не са ни необходими за поддържането на адекватна оперативна ликвидност. Можем да вложим част от тези суми в някои алтернативни резервни актива, включително дигитални активи, физически злато, борсово търгувани златни фондове и други."

Решението на компанията обаче едва ли ще доведе до еуфорията, която се наблюдаваше, когато тя купи биткойн.

"Това, което не ви казват, е, че не вярват на щатския долар", каза пред Kitco главният изпълнителен директор на Celsius Network Алекс Машински. "С купуването на биткойн и използването на златото като референция, те на практика не искат резервите им да са в долари, защото очакваме висока инфлация, обезценяване и всичко друго, но не и позитивни новини при долара."

Но докато възприемането на биткойн показва, че индустриалните лидери вече гледат много по-благосклонно към криптовалутата, пред предприемача със сигурност има предизвикателства пред диверсифицирането на портфолиото на компанията.

"Много по-лесно е Мъск да ги купи от собствената си сметка, но да убеди борда на директорите и инвестиционната общност, че това е позитивен ход, определено е много по-висока летва", каза Машински. "През 2017 г. героите и посланиците на биткойн и етер бяха хора, които не бяха по високите етажи на бизнес света. Днес някои от най-добрите и известни хора на света застават зад криптовалутите."