Около 178 000 служители на немските автомобилни заводи могат да загубят работата си до 2025 г. поради прехода към електрически превозни средства, показва анализ, публикуван Института за икономически изследвания Ifo.

"През 2025 г. най-малко 178 000 работници ще бъдат засегнати от преминаването към електрически двигатели", се казва в изследването.

Заради намаляването на производството на двигатели с вътрешно горене, от работа ще се лишат повече служители отколкото тези, които ще се пенсионират, предава bloombergtv.bg

"Тъй като вече сме наясно с тази опасност, предприятията имат възможността да вземат необходимите мерки своевременно, като професионална преквалификация или повишаване на квалификацията", каза Оливер Фалк, ръководител на Центъра за индустриална икономика и нови технологии на Ifo. "Още от промяната в обема на производството виждаме, че работата по електрическите превозни средства е свързана с напълно различни детайли от тази по автомобилите с двигатели с вътрешно горене."

Според изчисленията на института около 75 000 служители на автомобилни заводи ще се пенсионират до 2025 г., сред тях около 39 000 сега се занимават с директно сглобяване на автомобили и около 36 000 произвеждат резервни части.

"Преминаването към електрически превозни средства е голямо предизвикателство, особено за доставчиците от средната класа. Важно е да се запазят висококвалифицирани работни места в останалата част от индустрията с двигатели с вътрешно горене и електрическите превозни средства, без да се забавят текущите структурни промени", казва главният изпълнителен директор на Ifo Клеменс Фюст.

Според статистическия портал statista.com, към 2020 г. в германската автомобилна индустрия са били заети 808 935 служители. Най-високият процент на заетост в тази област от 2010 до 2020 г. се наблюдава през 2018 г. - 833 937 души.