На 25 години Кими Канешина не е там, където е смятала, че ще бъде в кариерата си. След една година работа като продуктов мениджър в Южна Калифорния, тя беше съкратена през юни. Нейната история, която всъщност е като на много други млади работещи хора по света, ни разказва Business Insider.

Работата на Кими е страхотна, нейното уволнение бързо променя приоритетите й. Сега, когато е в търсене на нова работа, тя не иска да приема нещата прекалено сериозно. Вместо да се тревожи за фирмената култура или за това дали работата й е вълнуваща, първото нещо, което я интересува е заплатата.

Снимка 608711

Източник: iStock

"В момента има огромно глобално движение за прозрачност на заплатите. Така че много от позициите, за които кандидатствам, аз знам какво е заплащането", казва героят на тази история.

Gen Z вече не са деца, а колеги и служители: Как да общуваме с тях

Gen Z вече не са деца, а колеги и служители: Как да общуваме с тях

Най-младите работещи хора са част от едно много различно поколение

След като е удовлетворена от заплатата, Кими е готова да приеме новата работа. Преди това обаче се интересува дали новото място й осигурява възможност за растеж - и колко време остава, докато може да получи повишение?Както на позицията, така и на парите. За да приеме работата, и трите фактора трябва да са налице.

Впрочем, все повече млади от Европа, Америка, Азия и навсякъде по света са като Кими. България не прави изклчение. Заплатата и кариерното израстване са най-важните неща хората между 18 и 26 години, представителите на т. нар. Gen Z ("поколение Z").

Като цяло те са много по-недоволни от работата си от по-възрастните си колеги. Нещо повече, горяма част от тях са нещастни, заради работата си.

Едва  44% от служителите под 30 години казват, че са много доволни от работата си, в сравнение с 67% от служителите на 65 и повече години.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Изследванията са установили, че представителите на Gen Z имат различни приоритети от тези на техните по-възрастни шефове. Докато заплащането и напредването в кариерата са от решаващо значение за най-младите служители, по-възрастните от тях се интересуват повече от това дали самата работа е приятна.

И това си има своето обяснение. След като станаха свидетели на факта, че милениалите (родени между 1980-1995 година) често са ставали "жертва" на фалшивото обещание, че намирането на работа и спазването на работните часове и етика ще доведат до стабилно изкачване нагоре по кариерната стълбица и скала на заплащане, най-младото работещо поколение е много по-малко склонно да се доверява на обещания.

В проучване на EY за "поколението Z" от 2023 година, повече от 50% от анкетираните споделят, че са "изключително притеснени от липсата на достатъчно пари".

Освен това, преобладаващата част от младите хора приемат професията си "просто като работа" и държат както на добро заплащане, така и на това да разполагат по-свободно с времето си.

И тези неща определено ще променят глобалния пазар на труда такъв, какъвто го познаваме днес.