Богатите страни се придържат към ангажимента си да се откажат от въглищата, въпреки енергийната криза. На този фон има една страна, която сякаш не планира нищо подобно и дори разширява своя въглищен флот. Това е Китай. Пекин рискува да блокира борбата с изменението на климата, въпреки планираните от властта затваряния на въглищни централи, пише Reuters.

Емисиите на парникови газове от изгарянето на въглища имат най-голям принос за изменението на климата. Отказът на света от това замърсяващо гориво се счита за жизненоважна стъпка за постигането на глобалните климатични цели, но въглищата са и най-голямото гориво за производство на електричество.

Въглища на пазара има, но са със 125% по-скъпи, цените им достигат 900 лева за тон

Министър: Въглища няма! Пазар: Има, но със 125% по-скъпи

Има ли криза при дървата за огрев, според министъра на земеделието - да

Страните в рамките на политическия форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейският съюз следват очертания път и имат за цел да закрият повече от 75% от капацитета си за производство на въглища до 2030 година. Дали обаче това ще се случи?

Докато някои държави като Германия и Великобритания отложиха затварянето на въглищни централи тази зима поради опасения относно руските енергийни доставки, приетите дати за постепенно спиране на мощности остават непроменени, става ясно от доклад, публикуван днес. Той съвпада със срещата на върха за климата COP27, която се провежда в Египет.

"Ускореното премахване на замърсяващите въглищни централи в рамките на ОИСР и сривът в мащаба на предложенията за нови проекти в останалия свят бяха противодействани от продължаващото разширяване на въглищния флот в Китай", подчертаха от PPCA - международна кампания, насочена към постепенно премахване на въглищата.

Китай се ангажира да постигне въглеродна неутралност до 2060 година. На 14 ноември властите заявиха, че не се противопоставят на целта за намаляване на затоплянето с 1.5 градуса по Целзий.

Въпреки това, проектите за въглищни централи не спират, а пратеникът на Китай по климата - Сие Женуа, каза пред медиите миналата седмица, че страната ще трябва да запази някои въглищни производства, за да поддържа стабилността на своята електрическа мрежа.

Най-големите икономики в света увеличават потреблението на въглища

Най-големите икономики в света увеличават потреблението на въглища

Енергийните проблеми оставиха много страни без избор в това отношение