Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова "балканизацията" на дигиталната икономика да бъде избегната. В противен случай световната икономика ще понесе 6% удар през следващото десетилетие, предава Bloomberg.

Светът скоро може да е изправи пред "дигитална Берлинска стена": сценарий, при който Съединените американски щати, Европейският съюз и Китай приемат различни и несъвместими технологични стандарти, заяви Георгиева в понеделник.

В подобна ситуация по-бедните държави ще трябва "да изберат страна", а в крайна сметка разделението ще донесе по-високи цени и по-малко иновации, смята тя. Изчисленията на МВФ сочат, че този сценарий ще "удари" световната икономика с между 3 и 6 процента от БВП. И има потенциала да засили доминацията на днешните технологични гиганти и да затрудни растежа на по-малките.

Георгиева предупреди още, че засилването на антиконкурентните тенденции по време на пандемията могат да намалят нивото на БВП в развитите икономики с 1% в средносрочен план. По думите ѝ, правителствата могат да ограничат пазарната мощ чрез засилен контрол на сливанията и придобиванията; премахване на пречките пред мобилността на служителите; и подобрение на правилата за преносимост и съвместимост на данните в дигиталната икономика.