"Хаос беляза старта на електронната винетка" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Широко рекламираната от управляващите система за електронно таксуване за платено преминаване по републиканските пътища затъна в хаос още при старта си. На втория ден след реалното въвеждане на електронната винетка, която заменя досегашната хартиена, граждани се оплакват, че им се налага да платят по два пъти. Невинаги в системата се отразява преобразуването на хартиения стикер в електронен. Често не се получава и съобщение за направената покупка на посочения имейл. Няма и актуална карта на участъците, за които се изисква винетка. На сайта на тол системата липсва достатъчно информация за местата, от които може да се купи винетката, а някои от терминалите за самотаксуване не работят. Така в първите дни на новата година много водачи по неволя се оказват нарушители.

По традиция шефовете на Агенция "Пътна инфраструктура" вчера омаловажиха проблема. "Това са може би моментни проблеми. Малко се преекспонираха нещата по някои медии. Ако един банкомат не работи в момента, това значи ли, че банковата система се е сринала? Същото е и с автоматите за самотаксуване.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Поредно отлагане за оферти за летище София, но този път с малко", четем в "Капитал"

Удължаването на срока със седмица е заради промени в концесионния договор. Основните проблеми на кандидатите могат да се решат само със законови редакции

Срокът за подаване на оферти за концесионирането на летище София е бил удължен между празниците със седем дни. Така датата се променя от 29 януари на 5 февруари. Решението е взето на 26 декември. Всъщност срокът се удължава, защото има редакции в концесионния договор, и правилото е да се даде време на кандидатите за запознаване с промените. Министерството на транспорта е обяснило пред "Дневник", че изменението в договора е следното: "Трето лице с финансови възможности (банка) ще може да стане страна в него. Максималният размер на неговата отговорност е 200 млн. лв. Гаранциите за изпълнение на строителство са 10% от планираните дейности за 5 г., а максималната за дейността на концесионера е 15 млн. евро."

Прочети още от " Капитал"

"Пловдив изпревари за първи път София по ръст на цените на жилищата" е заглавиe от в. "24 часа"

Жилищата в Пловдив са поскъпнали през третото тримесечие на 2018 г. на годишна база повече, отколкото тези в столицата. Това показват разпространени вчера данни на НСИ.

Това се случва за първи път, откакто НСИ възстанови наскоро индекса на цените на жилища. В Пловдив те са нараснали с 9,6%, докато в столицата поскъпването е 7%. Нарастването на цените във втория по големина град в България идва преди всичко от поскъпването на съществуващите жилища, чиито цени нарастват с 11,5% (виж графиката) на годишна база, а не толкова от новото строителство, чието поскъпване за същия период е 6,2%.

В София е обратното - новото строителство поскъпва с 8,1% спрямо година по-рано, а съществуващите жилища - с 6,5%.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Френска компания отваря 1200 работни места във Варна" четем във в. "Монитор"

Мeждyнapoднaтa гpyпa Ѕоmfу, ĸoятo e cвeтoвeн лидep пpи aвтoмaтичнитe cиcтeми зa ĸoнтpoл нa oтвapянe и зaтвapянe нa cгpaди и жилищa, oбмиcля дa инвecтиpa в cвoй пъpви зaвoд в Бългapия.

Koмпaниятa иcĸa дa изгpaди виcoĸoтexнoлoгичнa бaзa зa cглoбявaнe нa eлeĸтpoмoтopи и eлeĸтpoзaдвижвaщи мexaнизми във Bapнeнcĸa oблacт, cъoбщaвa БHP. Πo вpeмe нa пoceщeниe y нac и среща c oблacтнaтa aдминиcтpaция във Варна пpeдcтaвитeли нa дpyжecтвoтo ca зaявили, чe мoгaт дa бъдaт oтвopeни 1200 paбoтни мecтa, ĸaтo 1000 oт тяx щe са в пpoизвoдcтвoтo, a 200 в aдминиcтpaциятa.

"Ѕоmfу cтъпвaт зa пъpви път в Бългapия. Зaceгa oфициaлнo зa изгpaждaнeтo нa тoзи зaвoд ce cъpeвнoвaвaмe c Pyмъния, Xъpвaтия и Πoлшa. Oт paзгoвopa oбaчe cтaнa яcнo, чe вeчe ca избpaли Bapнa. Haй-вeчe зapaди шecттe yнивepcитeтa и тpитe ĸoлeжa в гpaдa - зa тяx paбoтнaтa pъĸa e нaй-вaжнa", пocoчвa oблacтният yпpaвитeл Cтoян Πaceв.

Oт инфopмaциятa cтaвa яcнo, чe зaвoдът нямa дa пpoизвeждa чacти, a тaм caмo щe ce cглoбявaт eлeĸтpoмoтopи зa зaдвижвaнe нa poлeтни щopи зa гapaжни вpaти. Pъĸoвoдcтвoтo нa ĸoмпaниятa иcĸa зaвoдът дa ce нaмиpa нa нe пoвeчe oт 50 ĸилoмeтpa oт Bapнa, a плoщтa, ĸoятo щe бъдe изпoлзвaнa, e 60 дeĸapa, oт ĸoитo 20 дeĸapa щe бъдaт зacтpoeни.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"КЗК пак стопира възможна сделка на ЧЕЗ и Инерком", четем във в. "Стандарт"

Комисията за защита на конкуренцията за пореден път спира хода на евентуалната сделка между "Инерком" и ЧЕЗ за придобиването на българските активи на чешкото дружество. Това става ясно от определение на антимонополната комисия, публикувано на сайта ѝ.

Комисията е взела решение, че окончателното ѝ становище зависи от делото във Върховния административен съд. Неговото разглеждане е насрочено за месец май.

През декември от ЧЕЗ-Прага взеха решение да започнат преговори и с втория класиран кандидат за продажбата на българските си активи. Това е "Индия Пауър", откъдето още през декември потвърдиха пред "Хоризонт", че имат интерес към сделката.

Сегашното определение комисията мотивира с това, че нейното решение и по това производство зависи пряко от окончателното произнасяне на ВАС.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Президентът няма да наложи вето върху спорните промени в антикорупционния закон", пише в. "Капитал"

Текстовете, които допускат конфискация на имущество и при оправдателна присъда, ще бъдат обнародвани в утрешния Държавен вестник

Президентът Румен Радев няма да наложи вето на оспорваните промени в анктикорупционния закон, спешно прокарани през парламента само за десет дни в края на отминалата година въпреки острите критики на правната общност и гражданското общество. Промените в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество са включени в

съдържанието на утрешния брой на Държавен вестник - първи за 2019 г., което означава, че президентът е подписал закона и го е пратил за обнародване.

Прочети още от в " Капитал"

"Заплатите в България бързат бавно", пише в. "Сега"

Защо в другите страни от Източна Европа разходите за труд растат с по-висока скорост

Бързо или бавно растат заплатите в България? Нека първо разгледаме фактите.

Към третото тримесечие на тази година разходите за труд - заплати плюс свързаните с тях данъци и осигуровки - са нараснали със 7.9% в бизнес сектора, с 11.6% в обществения сектор, или средно с 8.9% на годишна база. Ако разгледаме 24-месечен период, увеличението е с 20.4% в бизнес сектора и с 21.4% общо за страната. По този показателБългария е на 2-ро място след Румъния. Със сходни темпове за последните две години растат възнагражденията в Литва, Латвия, Унгария и Естония. В Чехия и Словакия, които имат 2.2 пъти по-висока средна заплата за частния сектор, разходите за труд растат с около 14.5% за 24-те месеца.

Потвърждава се наблюдението, че изпреварващо нарастване на номиналните заплати протича в цялата Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като за 6-те страни с най-бързо увеличение разликата със средния темп за еврозоната е 5 пъти.

Прочети още от в. "Сега"

"20 съвета за личните финанси през 2019 г." пише в. "Монитор"

Близо 1/3 от американските граждани смятат да направят равносметка на похарчените пари, сочи прочуване на американската компания за финансови услуги Fidelity Investments, цитирано от сайта USNews.

Според данните 48% души смятат да спестят повече средства в сравнение с 2018 г., 29% обмислят да изплатят стари дългове, а едва 15% смятат да харчат по-малко. Затова и сайтът предоставя 20 съвета за личните ни финанси, които можем да приложим през следващата година.

На първо място всяко домакинство трябва да идентифицира финансовите си цели. Това означава да преценим дали купуването на втора кола е по-важно от необходимия ремонт у дома. Важно е да следим и разходите си не само на хартия, но и по картите - всеки потребител трябва да следи наличността и осъществените транзакции, за да знаем за какво и къде отиват парите ни.

Прочети още от в. "Монитор"