"Комисията за финансов надзор поиска нагли такси, за да си осигури лукс" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Парите, които ще се събират от пенсионните и застрахователните компании, ще отиват за по-високи заплати, по-модерни коли, офиси и компютри на надзорниците

Комисията за финансов надзор прави нов опит да си уреди финансов и материален разкош - на гърба на контролираните от нея пенсионни компании, застрахователи, инвестиционни посредници и т.н. Тя пусна за обществено обсъждане проект за законови промени, в който се предвижда драстично вдигане на таксите. Ако предложенията минат, само от пенсионните дружества КФН ще събира милиони левове всяка година. За лукса да бъде контролирана от комисията пенсионна компания може да се наложи да плаща по 1.9 млн. лева годишно такса "надзор". За застрахователните брокери се предлага скок на същата такса от 1500 лв. на 5000 лв., което прави 333% увеличение.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Юнкер: Шенген и еврозоната да се отворят за България", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова България и Румъния бързо да бъдат приети в шенгенското пространство. В годишната си реч пред Европейския парламент за състоянието на Европейския съюз Юнкер директно засегна България и по още една линия. Той предложи създаването на специален присъединителен инструмент за еврозоната, за да се подпомогнат страните да изпълнят критериите за приемането в нея. В момента България е единствената страна в ЕС, която все още не е приела еврото и която е заявила желание да се присъедини към общата европейска валута. Председателят на ЕК освен това подчерта, че страните трябва да бъдат насърчени да се присъединят към банковия съюз максимално бързо, "за да се намалят рисковете за банковите системи на някои страни".

Прочети още от в " Капитал Daily"

"13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц" е заглавиe от в. "24 часа"

Всъщност парите някога ги е имало, но са отдавна похарчени за лични нужди

Собственик на малка консултантска компания смело обявява пред Националната агенция за приходите, че държи на каса 1,5 млн. лв. Хей така, за всеки случай.

Негов "колега", притежател на по-голяма фирма за посреднически услуги пък вписва във финансовия си отчет, че разполага с налични 400 000 лв.

И така - една по една, цели 1300 фирми документално са декларирали, че касите им направо се пукат по шевовете.

Впрочем изненадващите им проверки - вече в около 550 фирми отличници, доказват, че реално тези пари наистина съществуват. Или по-точно са съществували. Само дето изобщо не са в касите, а отдавна са отишли за ремонт на плувния басейн в къщата на собственика, за "командировка" до Сейшелите на единия съдружник или просто за разпределение на дивиденти между всичките съдружници - примерно по 20 000 лв. на всеки три месеца. Без 5% полагаемия се на хазната данък дивидент.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Зимнината на баба двойно по-евтина от купешката" извежда на първа страница в. "Монитор"

Компотът от праскови например в магазина излиза по около 3 лв., за буркан от 550 грама. Приготвен у дома - дори и в малко по-голям, той би ни излязъл около левче. Малко по-ниска е разликата при компотите от малини. Приготвен в къщи, бурканът от 0,8 л би ни излязъл с купени от пазара, а не набрани от Балкана, малини към 1,50 лв. В супермаркета цената му гони 3 кинта. Решим ли да си направим компот от друг полезен горски плод - боровинката, то бурканът ще ни струва около 2,50 лв., а купешкият от 680 грама върви по 4 кинта. Най-евтино би ни излязло да си направим компот от сини сливи, защото основната суровина за тях в момента на пазара може да се намери и по 60 ст. за кило. Обикновен буркан би ни излязъл не повече от 70 ст. и то при положение, че сме купили плодовете на средната цена от 1,08 лв./кг. В същото време в търговската мрежа фабрично произведеният продукт се предлага по около 1,70 лв.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"До 50 хил. лв. за малки фирми за излизане на борсата", четем във в. "Стандарт"

Ваучерна схема на обща стойност близо 4 млн. лв. стартира Министерството на икономиката за подкрепа на малките и средни предприятия да излязат на фондовата борса. Това стана ясно днес на среща между зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, изпълнителният директор и зам.-председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса Васил Големански, представители на Управляващия орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Започват два търга за 250 млн. лв. за пътя София - Калотина", пише в. "Капитал"

Едногодишният сух сезон в пътните поръчки свърши. Последните седмици Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви търгове за 600 млн. лв. След тунела "Железница" на магистрала Струма за четвърт милиард ведомството стартира две поръчки за разширяване на пътя от Калотина към София на обща стойност над 250 млн. лв. Отделно до 25 септември строителните фирми могат да кандидатстват и за пет ремонта, финансирани по оперативна програма "Региони в растеж" за 75 млн. лв. 

България явно е избрала по-евтиния вариант за широк път до Калотина, който няма да е с позволената за магистрала скорост. За разлика от Сърбия, която ще е готова с магистралата си до България до края на годината.

Прочети още от в " Капитал"

"Депутатите все пак ще обсъждат отсрочка за новата такса смет", пише в. "Сега"

Новият начин за определяне на такса смет според реалното количество отпадъци може и да не влезе в сила от началото на 2019 г., както предлага правителството. Депутатите ще обсъждат искането на общините за отсрочка. Това се разбра при приемането на измененията в Закона за местните данъци и такси на първо четене в пленарната зала. Местните власти искат промените да влязат в сила чак от 2020 г. с мотива, че не са готови да определят налога на принципа "замърсителят плаща". "Необходима е сериозна подготовка на общините. В законопроекта е предвидена 1 година.

Прочети още от в. "Сега"

"Електронните търгове ще вкарват повече пари в джоба на длъжника" пише в. "Монитор"

Електронните търгове без участието на съдебен изпълнител и доброволните продажби без съдебна намеса рязко ще намалят цената на изпълнението в интерес на длъжниците и на кредиторите. В същото време това ще доведе до постигането на максимално високи продажни цени на търговете, предвиждат промени в ГПК. Законопроектът се основава на близо 2 г. експертна работа в Министерството на правосъдието, съвместно с представители на съда, адвокатурата, държавните и частните съдебни изпълнители. Той бе внесен в НС от ГЕРБ и мина на първо четене преди съдебната ваканция. В петък изтича срокът за внасяне на нови предложения в парламента. В измененията се предвижда промяна в подсъдността по адрес на длъжника, разширяване на обжалването на действията на съдебните изпълнители и на механизма за оценяване на вещите, както и назначаването на особен представител и на вещи лица след всяка втора продан. За първи път се предлага ефективно решение на един много тежък проблем, от който страдат хиляди хора, а именно защита на социалните помощи, пенсии и заплати, когато постъпват по запорирани банкови сметки.

Прочети още от в. "Монитор"

"Най-добрите технологии за здравето през 2017", пише в. "Стандарт"

1. Апарат за кръвно Omron Evolv 

Omron Evolv е клинично утвърден безжичен апарат за кръвно налягане, който е достатъчно лек и удобен, за да бъде навсякъде с притежателя си, като същевременно е изключително лесен за употреба. Устройството позволява лесно измерване, записване и споделяне на данните за кръвното налягане с лекуващия лекар, като за това е поставено пригодено приложение Omron Connect., чрез което данните след всяко измерване на кръвното се запазват. С помощта на алгоритъм, наречен Advanced Accuracy, устройството измерва пулса изключително точно като елиминира смущенията от движенията на тялото. Оmron e съвместим с устройствата с операционните системи iOS и Android. 

2. Предпазител от акули SharkBanz

Прочети още от в. "Стандарт"