Срив на пристигащите туристи в Испания с цели 93,6% на годишна база е отбелязан през през февруар, заради ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия според данни на Националния статистически институт на Испания (INЕ), пише БНР.

Международният туризъм във втората най-посещавана държава в света се е свил заради Covid кризата с 80% до 19 милиона посетители през миналата година - най-малък брой от 1969 г. насам.

Тенденция продължава и през първите два месеца на 2021 г., показват данните, което е нова лоша новина за държавата, тъй като туризмът формира над 10% от нейния брутен вътрешен продукт. През февруари в Испания са отишли 284 311 чуждестранни туристи, което е с 34,6% по-малко в сравнение с януари. Приходите от международен туризъм пък спаднаха през февруари с 93,6% на годишна база, излагайки на риск голяма част от бизнеса.

Докато повечето туристи в Испания са дошли от Франция, всеки четвърти турист в рамките на февруари, броят на френските туристи е намалял с 87,4% спрямо февруари 2020 г. - точно преди коронавирусната пандемия да удари Европа.

Французи, уморени от локдаун в страната, се тълпят на границата, за да се насладят на отворени барове и ресторанти в райони като Мадрид. Германците, които започнаха да се връщат на Майорка, отиват на второто място по туристически посещения.

Според оценки на мозъчния тръст на Funcas приносът на туристическия сектор за икономиката на Испания е спаднал между 4% и 5% през миналата година от около 12% през 2019 г., застрашавайки много бизнеси, свързани с този важен сектор.