"Над 63% от обвиняемите се измъкват с условна присъда или глоба" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Едва 2.2% са обявени за невинни. Шестима са получили доживотен затвор през 2016 г.

Над 60% от обвиняемите не влизат в затвора, а получават условни присъди или биват освобождавани от наказателна отговорност, т.е. санкционирани са с глоба. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година. Когато все пак има ефективно наказание, то най-често е до 6 месеца. Това е срокът при над 54% от присъдите. Между 6 и 12 месеца са присъдени в 28.2% от случаите.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"И в трите големи поръчки за ремонта на НДК има нарушения", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

"Това е буря в чаша вода и когато излезе докладът на комисията, ще стане ясно, че нещата са като във всяко едно дружество, управлявано от държавата. Там, където има 100-процентова държавна собственост и намеса, нещата не вървят." С тези думи в неделя депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров опита да постави точка на скандала около управлението на Националния дворец на културата (НДК) от края на юни, при който дружеството смени четирима директори в рамките на седмица.

Ако приемем думите на Тодоров и ги комбинираме с малкото налична информация за управлението на парите на НДК в последните няколко години, всъщност поводите за притеснение се подхранват, вместо да бъдат успокоени. Проверките на ДАНС в управляваното доскоро от Мирослав Боршош държавно дружество текат от началото на годината. Още на 21 февруари агенцията е изпратила "сигнална справка за нарушения с бюджетни средства", обясниха наскоро от прокуратурата.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Жилищата с 27% ръст за 10 години" е заглавиe от в. "24 часа"

За последните 10 години жилищната площ в България се е увеличила с 27% в градовете и с около 10% в селата. Това показват данни на НСИ.

В градовете в края на 2006 г. е имало 152 млн. квадратни метра жилища, а в края на 2016 г. те са вече 194 млн. Ако сравнението трябва да се направи с 2004 година, когато започна строителният бум и откогато данните на НСИ за жилищната площ са публични, то тогава е имало 149 млн. квадратни метра жилища в градовете.

Прочети ще от в. "24 часа"

"До 7-8 години цялата страна ще е с нов кадастър" извежда на първа страница в. "Монитор"

Скица на имота може да поръчаме и през интернет, До няколко месеца външните ни офиси в София ще са 8

- Г-н Киров, колко изнесени офиса ще има агенцията до края на годината?

- В момента са 100 в България, я в София са - 5. В най-скоро време ще станат 8. Сега 3 са в районните общински администрации в "Люлин", "Надежда" и гр. Нови Искър и в бъдеще "Илинден". Там служители от общините обслужват клиентите от името на агенцията. От началото на месеца в София имаме собствени изнесени офиси на ул. "Кракра" 3, "Сердика" 5 в центъра.

Затова целта ни е в изнесените офиси и тези в общините да започнат да ходят повече хора там, а не от цяла София да отиват чак главния ни офис в кв. "Павлово", където на ден минават по 400-500 клиенти. По-натоварено е в отпускарските летни месеци, а по-малко са клиентите през зимата.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"От 2019 г. скача такса смет в крайните квартали", четем във в. "Стандарт"

Такса смет за гражданите ще скочи от 2019 г. като най-голямото увеличение ще бъде за хората в крайните квартали на градовете. Това ще стане, ако парламентът одобри промените в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети от Министерски съвет през миналата седмица. Промените предвиждат размерът на такса смет да се определя според количеството изхвърлени боклуци или брой на ползвателите на услугата, а не както в момента на база размера на имота и в кой квартал на града се намира.

В първоначалния вариант на предложението за промени беше даден преходен период като до 2020 г. общините щяха да могат да определят размера на такса смет според площта на имота.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Начело на ЕС? Е, не точно", пише в. "Капитал"

Правителството малко преувеличава значението на председателството на Съвета на ЕС

- България излъчва малко повече от необходимите амбиции за председателството си на Съвета на ЕС от януари 2018 г., което може да доведе до неприятни вътрешнополитически последици. 

- Приоритетите на страната изглеждат разумни, но все още им липсва тънката червена нишка, която да ги направи отличими.Кое е това нещо, което ще отвори за България вратите на еврозоната, ще спомогне страната най-накрая да отхвърли омразното й наблюдение върху съдебната й система, ще я върне като играч в Балканската политика и Да, правилно, българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Прочети още от в " Капитал"

"Привличане", пише в. "Сега"

Не е времето сега, в разгара на туристическия сезон, да говорим за организация, планиране, за самия дизайн и структура на туристическия продукт. Това се прави, когато плажовете опустеят и започне подготовката за следващия сезон. Обаче тъкмо сега проблемите на туризма, един от най-бързо развиващите се и най-перспективни стопански отрасли на България, болезнено бодат окото. Може би сега сме по-склонни да мислим за тях. И да се запитаме кой и какво може да направи. Сигурен съм, че

постъпленията от туризма могат да се удвоят само в рамките на година-две, което означава добавената стойност и печалбите поне да се утроят.

Прочети още от в. "Сега"

"Как да не се роди нов халифат", пише в. "Стандарт"

Няма спор. В териториално отношение джихадисткият проект за халифат на самопровъзгласилата се "Ислямска държава" се провали. През изминалите месеци терористите от ИД претърпяха редица унищожителни поражения от иракската армия и организираните от Иран шиитски паравоенни части. От решаващо значение за този обрат в борбата срещу терора бяха масивните въздушни удари на водената от САЩ коалиция.

Именно те проправиха пътя за разпадането на халифата, макар и с цената на фатални "колатерални" щети сред цивилното население. Повторното овладяване на двата ключови града - Мосул в Ирак и Рака в Сирия - по всяка вероятност ще маркира физическото унищожение на ислямисткия халифат в арабския Изток. Но тези успехи не бива да ни заблуждават, че е настъпил и краят на терористичната "Ислямска държава" в Ирак, а и другаде по света. Голяма част от джихадистите вече преминаха в нелегалност и вероятно се готвят за дълга и изтощителна партизанска война срещу държавната власт в Предна Азия. Има и не малко джихадисти, които се завърнаха обратно в Европа - част от тях са вече "излекувани" от увлечението си по войнствения ислям, но има и други, които са като "бомби със закъснител", защото искат да пренесат своята уж свещена война и в западните градове.

Прочети още от в. "Стандарт"