От Българските държавни железници правят разчети за повишаване цените на билетите. Това обяви в предаването "Тази сутрин" на БТВ управителят на дружеството Любен Нанов. Причината: двукратно нарасналите разходи за електроенергия.

"Ние ползваме 150 000 гигаватчаса ток годишно, тъй като от всичките 565 влака, 470 са на ток", коментира Нанов.

Той подчерта, че за дълъг период от време електроенергията е струвала около 100-110 лв. за метаватчас, а днес вече е на цена от 220-250 лева. Тоест, относителният дял на електроенергията в общите разходи на БДЖ е в размер на 21%.

Разходите за електроенергия в Германия удариха най-високите нива от близо две десетилетия насам

Разходите за електроенергия в Германия удариха най-високите нива от близо две десетилетия насам

Това е основният двигател на ръста на потребителската инфлация

Към момента няма влакове няма да се съкращават, но цените на пътуванията ще бъдат повишени. БДЖ има право да индексира цените два пъти в годината и в момента няма друг изход.

Разходите за електроенергия стават все по-сериозен проблем в страните от целия Европейски съюз. В сряда министрите от съюза се събраха на извънредна среща в Словения именно заради високите цени на тока и природния газ в цяла Европа. Правителствата в много европейски държави вече обмислят спешни мерки в защита на своите потребители, които имат за цел да спрат огромна криза през зимата. Основните предвиждани мерки са държавни субсидии и таван на цените.

След недостига на газ и все по-високите му цени Норвегия обеща повече доставки за Европа

След недостига на газ и все по-високите му цени Норвегия обеща повече доставки за Европа

Цените на газа в Европа скочиха с още 10% заради Русия

Служебният миистър-председател Стефан Янев вчера призова в България да се проведе дебат за бъдещето на цялата ни енергийна система и да бъдат взети дългосрочни за решаване на кризата с високите цени на гопивата и електроенергията.

От началото на годината цените на газа са се увеличили с 250%.