Беше месец май миналата година, когато Лукас Куо и Лорън Сун забелязаха нещо странно - повече от 100 кораба се събраха във водите край пристанището Хаеджу, Северна Корея.

Като част от работата си в базирания във Вашингтон Център за напреднали отбранителни проучвания (C4ADS) - организация с нестопанска цел, която анализира и изследва проблемите на сигурността с помощта на големи бази данни - двамата анализатори наблюдават трафика в севернокорейските води и по-нататък в Североизточна Азия.

Те правят това, защото Пхенян е обвинен в продажба на въглища и други ценни стоки, понякога в много големи количества, в открито море, за да заобиколи любопитните очи на митническите служители, които трябва да наложат санкциите на Организацията на обединените нации срещу Северна Корея. Вместо да преместват стоки в пристанище преди да търгуват, севернокорейците уж просто ги преместват от един кораб на друг в морето и лъжат за техния произход.

Тези "трансфери от кораб до кораб" могат да спечелят десетки милиони долари за режима на Ким Чен Ун, в зависимост от това, което се продава, пише CNN.

Те, трансферите, са предназначени да бъдат бързи и дискретни и обикновено включват най-много няколко кораба. Но Сун и Куо разказват, че продължават да виждат десетки кораби, които мистериозно плават за Северна Корея.

Нещо се случва

Това, което Куо и Сунг откриха, беше мащабна операция на стойност милиони долари, включваща 279 кораба, за които се оказа, че пренебрегват международните санкции срещу Пхенян.

Но тези кораби не се използват за търговия на други стоки - оръжия, наркотици, фалшиви пари или трафик на застрашени видове - престъпления, с които Северна Корея е известна за целия свят. Корабите дори не носят въглища, най-печелившият износ на Пхенян, разказват наблюдателите.

Те са били използвани за драгиране и транспортиране на пясък. Да, пясък.

Това може да изглежда безобидно на пръв поглед, но на Северна Корея е забранено да изнася земя и камъни според санкциите на ООН, приети през декември 2017 година. Търговията със севернокорейски пясък е нарушение на международното право.

Въпреки тези мерки, Северна Корея е спечелила поне 22 милиона долара миналата година, използвайки "мащабни операции за износ на пясък", посочват следователите от ООН в доклад, публикуван през април. Една неназована страна разкри на Експертната група по въпросите, свързани със Северна Корея, че Пхенян е изпратила един милион тона пясък в чужбина от май 2019 година до края на годината.

Схемата е на видно място в годишния доклад на панела. Аластър Морган, който координира групата на ООН, следяща за изпълнението на санкциите срещу Северна Корея, заяви в имейл, че авторите на доклада са решили "големият мащаб и значимостта" на операцията, което гарантира най-добрите сметки.

Докладът на ООН не цитира данните на C4ADS. А Морган казва, че екипът му е представил проекта си през февруари, преди Куо и Сунг да публикуват своите изследвания през март.

Тайната финансова система на Северна Корея, с която заобикаля санкциите на ООН

Тайната финансова система на Северна Корея, с която заобикаля санкциите на ООН

Пхенян използва редица компании, за да избегне ограниченията в търговията

Уликите

Куо и Сунг наблюдават корабите няколко седмици, преди да забележат модела. Всички, които се появяват в севернокорейските води, имат връзка с Китай. Някои кораби дори развявали китайски знамена. Други пък носели китайски имена.

Трансферите от кораб до кораб обикновено включват плавателни съдове, регистрирани в малки страни, където регулирането е евтино, а надзорът е слаб - лодки, плаващи под така наречения флаг на удобство.

Но може и това да не са били трансфери от кораб до кораб, предполагат наблюдателите. Те осъзнават, че се нуждаят от повече информация, преди да могат да стигнат до някакви заключения.

Следователно те се обръщат към сателитни изображения - може би най-важният инструмент сред растящата разузнавателна общност. На снимките, с които те се сдобиват, се виждат пясъчни облаци, свидетелстващи за това, че земята се изтегля масово от дъното на морето в севернокорейските води.

Сунг прави и няколко изследвания на историята на продажбите и драгирането на пясък в Северна Корея и всичко бързо се нарежда.

"Открихме множество доклади от началото на 90-те до наши дни, които показват, че Северна Корея винаги е изнасяла пясък за много от съседните си страни", каза Сунг. По думите му сега изглежда, че е имало съзнателно усилие пратките да се скрият от радарите.

Значението на пясъка

Съвременната цивилизация е изградена върху различни видове пясък. Това е ключова съставка в бетона, стъклото и дори процесорите, които захранват електронните устройства. Човечеството консумира около 50 милиарда тона пясък годишно - повече от всеки друг природен ресурс на планетата, с изключение на водата.

Снабдяването му може да изглежда неограничено, но отстраняването на големи количества може да има последици за околната среда.

Пясъкът, който покрива пустините по света, е твърде фин, за да се използва в строителството, защото не се свързва добре. Речният пясък обикновено е най-добрият за производство на цимент. А пясъкът от дъното на океана също върши работа, но той трябва да се измие и обезсоли, преди да може да се използва.

Пхенян привидно е вложил пари в търговията с пясък от години. Преди години, когато Северна и Южна Корея правеха значителни бизнес заедно, пясъкът беше най-ценният износ на Пхенян за южната му съседка, показват данни от местни медии от преди години. През 2008 година Северна Корея е продала пясък на стойност 73,35 милиона долара на Република Корея, въпреки че Сеул спря да купува севернокорейски пясък малко след това.

Но! Има един още по-важен клиент, граничещ със Северна Корея - Китай. Страната е най-големият на пясък в света.

През 2010 година Пекин претърпя безпрецедентен в световната история строителен бум - за периода от 2011 до 2013 година страната използва повече бетон, отколкото САЩ през целия 20 век. Въпреки че строителният бум днес се забави в сравнение с неговия връх, Китай все още използва повече бетон, отколкото останалият свят заедно.

Снимка 483585

Източник: iStock

Какво точно се случва?

Нито Сунг, нито Куо не знаят какво точно се е случва с милионите тонове пясък, след като той е бил разтоварен на различни китайски пристанища. Контрабандата на пясък е основен проблем в Китай и търговията е непрозрачна.

Китайското министерство на обществената сигурност, което коментира въпроса пред CNN, започна кампания в началото на миналата година за борба с незаконните пясъчни операции по поречието на река Яндзъ. До октомври властите са разследвали 90 групи в 10 различни провинции и са иззели 251 милиона долара, 305 кораба за добив на пясък и близо 3 милиона кубически метра пясък, съобщават китайските държавни медии.

Досега Пекин отрича твърденията за каквито и да било неправомерни действия по отношение на севернокорейски операции с пясък. Китайското министерство на външните работи заяви в изявление пред телевизията, че страната "винаги е изпълнявала международните си задължения" и спазва санкциите на ООН.

Северна Корея също не отговаря публично на тези конкретни твърдения, но често нарича санкциите като "враждебни действия" и поставя под въпрос тяхната легитимност.

И към момента не е ясно кой точно е добил въпросния пясък.

Въпросът е по-труден за определяне. Нито един от всичките 279 кораби, участващи в схемата, която C4ADS идентифицира, няма IMO номер - уникален идентификатор, който е свързан с проследяващо устройство на борда. Корабите често премахват регистрационните си номера в техните страни, което прави почти невъзможно влизането им в пристанища. Но без тези уникални номера е трудно корабите да бъдат свързани с конкретни компании или хора.

Северна Корея надвиши лимита си за внос на петрол

Северна Корея надвиши лимита си за внос на петрол

Санкциите за ограничен внос целят да спрат производството на ядрени оръжия

Възможно е Северна Корея да е продала правата за драгиране на китайска компания, предполагат двамата наблюдатели. Пясъкът не е особено труден за миене, но това е логистичен кошмар. Цената за измиване на океански пясък, съхраняването му и транспортирането бързо се увеличава.

"Освен ако наистина не работите в големи мащаби, това не е нещо особено изгодно", добавя Сунг.

Но има и друга възможност - Пхенян да не се интересува толкова много от самия пясък и вместо това да иска да задълбочи или разшири пристанището Хаеджу. Северна Корея можеше да е сключила договор с компания с флот от кораби със седалище в Китай, която да извърши драгирането и да остави пясъка на съхранение в Северна Корея като плащане.

Каквато и да е целта, отделните страни трябва да спазват санкциите на ООН.

Куо каза, че все още е изненадан от случващото се - операцията е останала извън радарите, толкова дълбоко, въпреки факта, че в схемата участват толкова много кораби, и вероятно хора.

"Това е един от най-уникалните случаи на поведение на укриване на санкции от Северна Корея, които сме виждали", завършва Куо. "Все още сме объркани."

Снимка 375879

Източник: iStock