В края на януари Международната агенция по енергетика публикува дългоочаквания си доклад за Франция — и той бе посрещнат студено от ядрената индустрията в страната. Причината? Според него сценарий, в който през 2060 г. Франция използва само възобновяема енергия, е "технически възможен". А това означава, че страната потенциално няма да се нуждае от атомна енергия, пише OilPrice.com.

В момента атомните електроцентрали отговарят за 70% от енергийния микс на Франция и за над 40% от крайното потребление. През 70-те години на миналия век Париж реши да поеме по този път, за да се откъсне от огромната си зависимост от петрола и да постигне независимост в енергетиката. Оттогава страната не просто си гарантира достатъчно електричество за собствени нужди (при ниска цена), но и изнася в съседните държави.

През 2020 г. обаче приоритетите се променят и фокусът се отмества от атомната енергия към спазване на парижкото споразумение и постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. Франция сега има цял да намали дела на атомната енергия в своя енергиен микс до 50% през 2035 г. Така през миналата година Париж съобщи, че планира да затвори 14 АЕЦ.Докладът идва в момент, в който френската държавна EDF все повече губи натрупаното ноу-хау — факт, който е широко признат и видим при изграждането на Flamanville.

Париж се намира и в друга дилема. Френският атомен регулатор наскоро даде зелена светлина за удължаване на живота на атомните централи с 40 години, което означава, че някои стари реактори трябва да бъдат заменени с нови. Така правителството е изправено пред сложен въпрос: от една страна може да избере да инвестира в нов капацитет, а от друга — може да вложи парите във възобновяема енергия, с която да компенсира старите реактори, които ще излязат от употреба.

В крайна сметка докладът на МАЕ, поръчан от Париж, показва, че делът на възобновяемата енергия ще расте значително във всички сценарии. Но постигането на 100% чиста енергия ще изисква огромни инвестиции, включително в балансиране на мрежата.