Около 90,5% от всички 6,3 милиарда метрични тона пластмаса, произведени от старта на масовото им използване преди около 60 години, се намират някъде на Земята или в океаните и не са рециклирани. Според изчисленията на ООН до 2050 година ще има около 12 милиарда метрични тона пластмасови отпадъци.

"Наистина бях изненадан колко малка част от пластмасата се рециклира и в резултат останалата част се изхвърля и замърсява околната среда. Това е огромен и непрекъснато растящ световен проблем", казва Дейвид Шпигелхалтел, който е професор в университета в Кеймбридж.

На база на първоначални данни от 2015 година се изчислява, че към 2018 година в околната среда има изхвърлени 7,2 трилиона пластмасови торбички.

За да може човек да си представи колко много е това, може да се каже, че количеството е достатъчно, за да бъде изминато разстоянието между Земята и Луната 5790 пъти.

Погледнато като сума това количество също изглежда впечатляващо. Според експертите за производството на една торбичка се използва пластмасов материал на стойност от около 1 долар. И това прави 7,2 трилиона долара, изхвърлени на боклука.

За сравнение подобна сума е достатъчна, за да може човек да купи едни най-големите технологични гиганти Apple, Amazon, Google, Facebook, Microsoft и още Walmart, Exxon, GM, AT&T, Bank of America, Visa, Intel, Home Depot, HSBS, Boeing, Citigroup и Anheuser-Busch.

Казано по друг начин, ако един човек събере всички тези торбички и ги рециклира, той може да се превърне в най-богатият човек в света.