Много икономисти добре знаят, че опазването на околната среда би имало положителен ефект и върху икономиката.

Това доказва и нов доклад на ООН, публикуван през миналата седмица, според който постигането на по-амбициозни цели в тази посока могат да спестят трилиони долари в глобален мащаб.

В случая с Европа този резултат би бил в рамките на няколкостотин милиарда долара. На Стария континент замърсяването на въздуха е причинено основно от пътния транспорт и битовото отопление, пише сайтът Quartz.

Освен рисковете, които изхвърляните от тях вредни газове крият за живота и здравето на хората, те имат и негативен ефект върху европейските градове. Те ги правят по-малко атрактивни за живот, а в резултат на това ограничават приходите от туризъм и намаляват цените на жилищата.

В обобщение всички тези неща, взети заедно, може да костват на Европа между 243 и 774 милиарда евро на Европа до 2025 година.

От друга страна, ако държавите от Стария континент предприемат по-сериозни мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха, това ще им спести между 94 и 669 милиарда долара за същия период, показват изчисления на Deloitte и EnnoEnergy. Това се равнява на между 1 и 4% от прогнозирания брутен вътрешен продукт (БВП) на Стария континент.