Злато на стойност над $1,5 млрд. се изнася нелегално от Зимбабве всяка година, лишавайки бедната страна от критично важни приходи в чуждестранна валута, показва доклад на International Crisis Group, цитиран от Bloomberg.

Златото нелегално се изнася от малките мини на южната държава и често заминава за Дубай, сочи докладът. Част от занаятчийските мини са чест обект на атаки от организираната престъпност в страната, която има политически връзки.

Контрабандата процъфтява и заради местен закон, който принуждава миньорите да продават ценният метал на централната банка, която плаща 70% от стойността в долари, но останалите 30% в местна валута, която не само не струва нищо извън страната, но и сумата се изплаща според официалния курс, който е далеч по-нисък от този на черния пазар.

"Практиката окуражава контрабандата", категорични са от ICG. Това пък кара някои компании да спрат работа и индустриалните мини биват превземани от дребни миньори. И тъй като плащанията за "значително под" спот цената на златото, те търсят по-печеливши пазари.

Как злато за милиарди се изнася незаконно от Африка всяка година?

Как злато за милиарди се изнася незаконно от Африка всяка година?

Основната дестинация е Дубай