Роланд Харингс ще бъде новият главен изпълнителен директор на групата Aurubis, съобщиха оттам. Той ще заеме длъжността от 1 юли 2019 г., а настоящият CEO Юрген Шахлер ще се оттегли.

Aurubis е третата най-голяма компания по приходи в България за 2017 година с €2,566 милиарда.

От 2014 г. Харингс е главен изпълнителен директор на МКМ Mansfelder Kupfer and Messing GmbH (MKM) - водеща европейска компания за производство на заготовки от мед и медни сплави, базирана в Хетщед (Саксония-Анхалт), Германия.

През 2018 г. МКМ преработва повече от 280 000 тона мед и генерира приходи от около 1.3 милиарда евро. Роланд Харингс има основна заслуга за предстоящото сливане на МКМ и КМЕ.

Аурубис инвестира 260 милиона лева в завода си в България през следващите 4 години

Третата най-голяма компания у нас влага 260 милиона лева за 4 години в завода си

Те ще бъдат използвани за модернизация на инфраструктурата във фабриката

Преди това, дипломираният в Рейнско-Вестфалския технически университет, Аахен инженер, е вицепрезидент на Novelis Inc., Атланта (САЩ) и ръководи европейското подразделение на компанията. Novelis Inc. е световен лидер в производството на алуминиеви продукти и доставчик на автомобилната индустрия. Харингс ръководи разширяването на автомобилните подразделения на Novelis в Китай и САЩ.

"С Харингс, Групата "Аурубис" привлича изключително успешен мениджър с над 25-годишен международен опит в суровинния отрасъл - алуминий, полипропилен и месинг", заяви председателят на Надзорния съвет на Групата "Аурубис" проф. д-р Фриц Варенхолт. "С познанията си в металообработващата индустрия, с предизвикателствата и възможностите за бъдещето и със своята убедителна личност, Харингс има точният профил, за да продължи стратегическото развитие на "Аурубис" в мултиметална компания и да го приложи успешно на оперативно ниво. От името на целия Надзорен съвет бих искал да пожелая на Роланд Харингс успех и всичко най-добро на новата му позиция", допълни Варенхолт.