Третата най-голямата компания по приходи у нас - специализираната в медодобива "Аурубис България", планира да инвестира 260 милиона лева в бизнеса си в страната през следващите четири години. Тези средства ще бъдат използвани за модернизация на инфраструктурата в завода на дружеството в Пирдоп.

Това заявява изпълнителният директор на компанията Тим Курт в интервю пред "24 часа".

"Искаме да осъвременим цялата инфраструктура на завода в няколко стъпки - тръбопроводи, дренажна система, комуникации, някои сгради ще бъдат изцяло обновени", посочва той и допълва, че през последните две десетилетия в производствената база там са вложени 1,2 милиарда лева.

"Успяхме да модернизираме до най-високо ниво производствените си съоръжения така, че да не се възпрепятства поддържането на определен темп на продукция. Постигнахме повишаване на капацитета и трябва да докажем, че сме в състояние да го задържим дългосрочно", допълва Курт.

Aurubis ще продължи да инвестира в България

Втората най-голяма компания в България обеща още инвестиции у нас

Компанията приключи наскоро капиталовложение от €44 милиона

Ръководителят на "Аурубис" посочва още, че в партньорство с БМФ компанията е инвестирала индиректно 23 милиона евро в пристанището в Бургас. Средствата са били използвани за изграждането на два терминала за разтоварване и съхранение на медни концентрати и сярна киселина.

По отношение на приноса на дружеството към икономиката в страната Тим Курт обяснява: "Отговорни сме за 9% от износа и за 6% от вноса на България през 2017 година.".

Според думите му една четвърт от суровия материал от завода на "Аурубис" се доставя на компании в България. Сред важните пазари за дружеството са Турция, Италия, Германия и Белгия. Производителят изнася още за Сърбия и Мароко, както и за Китай.

По данни на Coface "Аурубис" е на трето място то приходи за 2017 година на българския пазар с реализирани такива от 2,566 милиарда евро. На годишна база компанията отчита ръст от над 55% на приходите си, като за 2016 година те са в размер на 1,651 милиарда евро.

Преди нея са само Български енергиен холдинг и Лукойл Нефтохим Бургас с оборот от съответно 3,105 милиарда евро и 2,299 милиарда евро за миналата година.

Кои са 17-те най-големи български компании през 2018-а?

Кои са 17-те най-големи български компании през 2018-а?

Те влизат в топ 500 на дружествата в Централна и Източна Европа