Съюзът на потребителите на Русия изпрати предложение до Министерството на промишлеността и търговията за задължителни двойни ценови етикети - с цената на опаковка от дадената стока и за единица тегло или обем, например цена за 1 килограм или 1 литър.

Това ще премахне възможността за заблуждаване и измама на купувачите и ще им помогне да се ориентират при избора на по-евтини стоки и продукти. Също така това ще бъде в съответствие с европейската практика, посочват от потребителския съюз,

Русия премахва Книгата за оплаквания и други правила от съветско време

Русия премахва Книгата за оплаквания и други правила от съветско време

Ще се разреши снимането в магазините на всякакви стоки с изключение на книги

Сега търговските вериги и магазините решават сами - дали да посочват на етикета цената на единица опаковка или за единица тегло. Когато опаковките имат различно тегло или обем, е трудно да се реши кое всъщност е по-евтино. Това се използва от производителите и магазините - те продават по-малко, но по-скъпо. Например производителите пълнят само 0,95 литра в бутилка от 1 литър, а понякога само девет се поставят в опаковка за десет яйца. Това важи и за битовите химикали, парфюми, пише vesti.ru.

Клаузата за двойни ценови етикети се планира да бъде включена в новите правила за търговия на дребно, които се подготвят от Министерството на промишлеността и търговията. Документът вече е в процес на обществено обсъждане, съобщи вестник "Известия" .

Руската икономика се справя изненадващо добре на фона на пандемията

Руската икономика се справя изненадващо добре на фона на пандемията

"Когато избухна пандемията, Русия беше в доста добра форма", казват икономисти

Етикетите с двойни цени ще лишат производителите от възможността постепенно да намаляват теглото или обема на опаковките, без да намаляват цената, заяви президентът на Съюза на потребителите на Русия Пьотр Шелищ.