Първите електрически велосипеди за споделено придвижване тръгнаха по улиците на София. Предлага ги стартъпът за споделена мобилност с велосипеди у нас Cyrcl.

Към момента на разположение на жителите на столицата са 100 електрически и 250 механични велосипеди, съобщиха от компанията. С електрическите велосипеди може да се развива скорост от 25 км/ч, която е и максимално допустимата за този тип услуги в ЕС. Първоначалната такса е 1.90 лв., а всяка минута след това струва 0.29 лв. Цената за минута по време на пауза е 0.20 лв. Велосипедите могат да се наемат и за 24 часа срещу 48 лв. Това става чрез мобилното приложение на Cyrcl в Google Play/ App Store.

Зоните за паркиране вече включват и кварталите Бояна (при Киноцентъра), Бъкстон, Витоша, Гео Милев, Дианабад, Кръстова вада, Младост 1 и 1А, 3 и 4, Овча Купел, Студентски град и бул. Цариградско шосе (Inter Expo Center - Capital Fort).

Снимка 640502

Cyrcl предлага услугата велосипеди под наем от април 2022-ра година. Те могат да се открият чрез картата в мобилното приложение и да се резервират. Велосипедите могат да се използват на цялата територия на София, колкото пожелае потребителят. Паркирането на велосипедите става в специално обозначени зони, които отново могат да се намерят на картата на мобилното приложение. Цената за тях е 0,15 лв./мин. и 0,10 лв./мин. при паузиране на пътуването.