Турция очаква над 5 милиона туристи от Германия, заяви председателят на Асоциацията на турските туристически агенции (TÜRSAB) Фируз Багликая, цитиран от Daily Sabah. Коментарът му идва на фона на изявленията на ръководителя на Германската асоциация на независимите туристически агенции (VUSR), според който "германските пенсионери трябва да почиват в по-топлите страни, включително Турция, но не толкова през лятото, колкото през зимните месеци.

Причината за това е възможността за "енергийна ваканция", която ще е добра възможност при недостиг на електроенергия или по-високи цени на енергията в Германия. Германската туристическа асоциация съвсем сериозно предложи да се изпращат възрастни граждани на почивка в по-топли страни през студения сезон, като посочи Турция, Тунис и испанския туристически остров Майорка като потенциални дестинации.

Приходите от туризъм в Турция се удвоиха

Приходите от туризъм в Турция се удвоиха

Предпочитани са индивидуалните пътувания

Правителството би могло да насърчи повече граждани, някои от които вече са прекарвали зимата на някои от тези места, като субсидира такива пътувания, коментира председателят на VUSR Мария Линхоф, цитирана от Mallorca Zeitung.

Линхоф е предложила и отпускането на субсидии до 500 евро, за да направи подобни пътувания по-достъпни.

Почивките на по-възрастни хора в Турция, особено през зимата, расте през последните няколко години, като очакванията са следващата зима тези туристи да са в пъти повече.

Най-голямата европейска икономика има за цел да намали енергийната си зависимост от Русия до нула възможно най-скоро, но все още се противопоставя на незабавното спиране на вноса на газ. Въпреки това прогнозите са, че сметките за енергетика за германските домакинства ще продължат да набъбват.

Миналата година Германия беше вторият по големина туристически пазар в Турция. Първа беше Русия.