Искате да сте по-добър в инвестирането? Следвайте тези две инвестиционни правила от един от най-великите инвеститори на всички времена - Уорън Бъфет. Правило номер едно - "Никога не губи пари". Правило номер две - "Не забравяй правило едно".

Тествай инвеститорските си способности, без риск от загуба, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Да се изпълняват тези две правила обаче, често не е лесна задача за инвеститорите. А ето и къде са техните най-често срещани грешки в спазването им:

Добър актив в лош сектор

Инвеститорите често откриват добра компания, или пък друг добър според тях актив. Нещо повече, нерядко откриват "отлични" компании, при това на "добри" цени. Проблемът понякога е само един - тези компании са в силно затруднени сектори.

Не забравяйте, че средата в която оперира всяка една компания, е сериозна "спирачка", за това което тя може до постигне. Както се казва "няма как да надскочиш средата си". Затова, преди да инвестирате в една компания, погледнете как се представя като цяло сектора, в който тя оперира. Същото важи и за останалите типове активи.

Емоционално обвързване

Не се "влюбвайте в избора си". Всъщност това е много често явление и масова инвеститорска грешка. Подобно, като в живота и склонността ни да се привързваме към някой, с който прекарваме основна част от времето си, така и на пазарите, се привързваме към компанията, или актива, който сме избрали. Емоциите, могат да се засилват, колкото повече четем и се интересуваме от съответния актив.

Разграничете се от емоциите си и потърсете мнението на други експерти, за да видите дали преценката ви не е замъглена и неправилна.

Можете да търгувате на финансовите пазари, при конкурентни условия, с реална сметка от Admiral Markets.

Не "прибирате" печалбите

Инвеститорите често се поддават на "алчност", когато избраните от тях активи, се движат в желаната посока.

Последните, са склонни да загърбват поставените си предварителни цели за излизане от позиция, с надеждата, че активът, ще продължи в същата посока. Така често се изтърва най-подходящия момент за излизане от пазара, а травмата от "нереализираните печалби" ги кара да правят нови и нови грешки.

Не преценяват най-добрия момент за продажба

Как да уцелите най-добрия момент за излизане от позиция? Четете, четете и пак четете... Когато направите това, почетете още малко. Четеното е като "застраховката", колкото повече го практикувате, толкова по-защитен сте от грешки.

Възползвайте се от обученията на Admiral Markets, за да се превърнете от "Аматьор в Трейдър".

Всъщност, четенето е, нещо което Уорън Бъфет, прави непрекъснато и във всеки един момент, когато има възможност. В не едно и две интервюта, Бъфет препоръчва на инвеститорите да не спират да четат.

* Admiral Markets UK е водещ Forex брокер, предлагащ търговия с форекс и ДЗР върху акции, индекси, благородни метали и енергийни източници. От основаването си през 2001 г. Admiral Markets Group непрекъснато се разширява и днес предлага услугите си в света чрез своите регулирани търговски дружества, като по този начин се превръща в наистина глобална организация. Admiral Markets UK Ltd и по този начин клонът и в България е оторизиран и регулиран във Великобритания чрез Комисията за финансов надзор (FCA), като по този начин е под законодателството на Обединеното кралство и на Европейския съюз, включително MiFID (Директивата за инструментите на финансовите пазари).

Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестирате или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в FCA на Великобритания: FRN 59545