Заради бурните президентски избори в САЩ и пандемията Covid-19, която се разраства и засяга почти всеки аспект от живота ни, да се стои с пари в брой може и да изглежда изкушаващо. И явно това е така за милиони българи, ако се съди по рекордния брой на депозитите.

Но лихвените проценти у нас и по света са или на, или близо до рекордно ниски нива, което означава, че парите ви едва ли ще нараснат с времето, ако просто ги държите в банковата си сметка за по-продължителен период от време. И макар да остават огромни несигурности относно хода на коронавируса и перспективите за глобалните икономики, се очертават някои ясни тенденции за представяне на инвестиционни възможности.

Финансовото издание Bloomberg попита петима мениджъри на богатство къде биха инвестирали 100 хил. долара днес, а идеите варират от тръстове за инвестиции в недвижими имоти, които са специализирани в инфраструктурата и биотехнологии и изчислителни облачни технологии, до осигуряване на финансиране за малки и средно големи компании.

На въпроса какво биха направили със същата тази част от парите, ако биха могли да ги похарчат за лична страст, отговорите също се простираха много широко.

Ето и какво казаха финансовите специалисти, пред специализираното издание:

Брайън Кац, главен инвестиционен директор, The Colony Group

Светът отчаяно се нуждае от инфраструктурни инвестиции. В допълнение към традиционната поддръжка на пътища и мостове, нашата модерна икономика изисква изграждане и поддържане на транспортно-логистични, енергийни и комуникационни системи от следващо поколение. Един от харесваните от нас мениджъри, Stonepeak Infrastructure Partners, влага пари в разнообразна подгрупа от инфраструктурни сектори, включително енергетика и комунални услуги, транспорт и логистика, вода, енергетика и комуникации.

Ние сме най-ентусиазирани от техните инвестиции в комуникации и хладилни складове. Категорията комуникации включва безжични кули, центрове за данни и сателитни мрежи за обслужване на географията на селските райони.

Потребителите в селските райони разчитат на нетрадиционни интернет доставчици, като сателитни мрежи, при липса на стабилна кабелна инфраструктура. Разходите и икономичността за "свързване" на тези лица чрез традиционни начини са непосилни.

Федералното правителство чрез Фонда за универсална услуга на FCC (и други програми, като например Connect America Fund) предоставя субсидии на сателитни компании, така че тези потребители да имат достъп до Интернет, който помага да се поддържа търсенето.

Междувременно индустрията за хладилни складове, която поддържа хладилни складове и камиони, показа своята устойчивост по време на неотдавнашния икономически спад. Вярваме, че търсенето може да се ускори, тъй като компаниите преосмислят своите глобални вериги за доставки и пренасят на брега повече от критичните за страната доставки на храни и лекарства.

Друг начин за игра: "Все още не съм го направил, но бих се обърнал към събиране стари сертификати за акции. Колегата има стар сертификат за акции на BMW на стената си и това е една наистина интересна индустрия - събиране на стари облигации, сертификати за акции, стари валути. Можете да намерите сертификати за акции на Ringling Bros. Barnum & Bailey, на Apple, на Shearson Lehman. Има цяла зона за събиране на сертификатите на акции на фалирали доткоми.

Как да се отиграе с ETF: Defiance Next Gen Connectivity (FIVG), който проследява индекс на фирми, съставляващи гръбнака на комуникационната инфраструктура на0 страната, които инвестират агресивно за разширяване на свързаността. Тези фирми включват производители на устройства, производители на чипове и мрежи за доставка на съдържание. Фондът включва също големи кули REITs American Tower Corp. и Crown Castle International Corp., заедно с основните услуги за телекомуникационни компании. Съотношението на разходите е 0.30%.

Флойд Тайлър, главен инвестиционен директор, Preserver Partners

Алтернативен източник на доход, който харесваме, са вземанията по търговско финансиране. Да речем, че имате износител в Индия, който иска да продаде стоките си на някой в САЩ. Те се договарят за цена, но износителят обикновено не иска да изпраща стоки, докато не им бъдат платени, а американската фирма не иска да плати докато нямат стоките. Има посредници, които се намесват в този процес, за да авансират по-голямата част от плащането до износителя и когато стоките пристигнат, изпращат остатъка от плащането.

Все повече и повече финтех компании правят този вид финансиране. Този, който използваме, се нарича Drip Capital. Можете да получите шестмесечни и едногодишни банкноти, подкрепени от обикновено по-малко от 90-дневни търговски вземания за широк спектър от стоки и износители, и можете да спечелите 6% до 8% годишна възвръщаемост.

Един риск е, че нещо може да се случи със стоката по пътя. Те сключват застрахователна полица, която покрива 90% от стойността на стоките, а също така сключват застраховка за намаляване на риска от загуби на кредит. Това е добър източник на доход и не е непременно свързано с фондовия пазар или лихвените проценти. Няма много места, където можете да получите 7% некорелирани за шест месеца.

Друг начин за игра: Събирам съвременно изкуство, изобразяващо силни афроамерикански жени, от афроамерикански художници. Отгледан съм от баба и леля, които бяха просто феноменални и съм голям фен на жените в ръководството и на това, което те носят. Те са много по-умни и отдадени и внимателни, отколкото мъжете, като цяло. Купих няколко картини от художници в Мемфис, които са национално известни, и се опитвам да разширя тази колекция.

Как да се отиграе с ETF: Въпреки че няма съответен ETF за тази стратегия, един фонд с относително високи доходи с международна експозиция и по-ниска корелация с американския пазар на акции е Vanguard Global ex-U.S. Real Estate ETF (VNQI). Фондът има доходност около 7% и корелация от 0.78 с движението на цените в американските акции. Съотношението на разходите е 0.12%.

Дрю Нордлихт, партньор, Crest Capital Advisors

Отделяме пари в частен кредитен фонд, който се стреми да се възползва от възможностите в сектора на частните дружества, на по-ниския сегмент на средния пазар - така че компании с печалба от 25 милиона долара или по-малко. Има близо 200 000 компании на средния пазар в САЩ.

Това са висококачествени предприятия, които изпитват временни нужди от финансиране. Те са имали прекъсвания в паричните потоци и дълговете им имат изисквания за определени цели за печалба, които трябва да имат, за да поддържат капиталовата си структура.

Owl Rock Capital, която има фонд, който използваме за инвестиции в тази област, изчислява, че 30% до 40% от тези компании ще се нуждаят от някакво финансиране - преструктуриране, допълнителен дълг, вливане на собствен капитал - защото са близо до дълговия коридор и се нуждаят от паричен поток или защото искат да направят придобивка в собственото си пространство.

Фондът, който използваме, може да изгради креативни структури и защити, като същевременно генерира добри доходи. Той дава пари, които в повечето случаи са обезпечени на върха на капиталовата структура, така че има значително намаляване на риска. Освен това фондът не е свързан с традиционните пазари с фиксиран доход и акции. Целта е консервативна нетна доходност от 10% до 13%, като текущата доходност представлява голяма част от доходността.

Друг начин за отиграване: Винаги съм проявявал голям интерес към новите технологии и често съм бил ранен инвеститор. Бих използвал мрежата си от инвеститори ангели/фондове за рисков капитал, за да направя няколко директни технологични инвестиции в частни компании или да купя акции от съществуващи инвеститори (SharesPost е платформа, която помага за улесняване на тези видове транзакции).

Нашата практика е изградена в сътрудничество със служители от C-suite, предприемачи и фондове, така че сме виждали как десетки компании преминават от идея към реалност или ликвидно събитие (IPO или M&A) и това, че сте част от жизнения цикъл на тази компания е вълнуващо.

Как да се отиграе с ETF: Акциите на Micro-cap понякога се цитират като прокси за частния капитал на среден или късен етап. iShares Micro-Cap ETF (IWC) проследява индекс на компании, които нямат толкова голям достъп до мостово или междинно финансиране по време на пандемията, колкото по-големите фирми. Макар капиталът да е непокътнат, диверсификацията в 1260 холдинга е единствената защита срещу риск. Авоарите на фонда имат средна пазарна капитализация от 680 милиона долара. Съотношението на разходите е 0.60%.

Кенет Ван Лиуен, основател, Van Leeuwen & Co.

Казвате, че търговски недвижими имоти сега имат проблеми и всеки има негативна реакция, а ние имаме някаква противоинтуитивна идея там. Това са компании за недвижими имоти, които изграждат центрове за данни за големи компании за изчислителни облачни технологии като Amazon.com, Alphabet, Microsoft или които изграждат за големи биотехнологични компании като Bristol-Myers Squibb, Sanofi-Aventis и т.н.

В областта на биотехнологиите има инвестиционен тръст за недвижими имоти Alexandria Real Estate Equities, който е водещият собственик и оператор на научни недвижими имоти. Той вече изгражда сгради с научни лаборатории в тях и ние знаем колко известни са биотехнологичните и биомедицинските изследвания в момента. Те строят в метро райони, в близост до университети. Всички говорят за това как хората се изнасят от градовете, но когато това се успокои и наскоро сте завършили MIT или Станфорд, ще искате да живеете там, където са другите млади хора, където има социална сцена.

В областта на изчислителните облаци харесваме Equinix (EQIX), който изгражда центрове за данни по целия свят, за да бъде в крак с растежа на изчислителните облаци. Смятаме, че това е компания с голям потенциал за растеж, въпреки че тази година акциите се повишиха много и ви плаща дивидент от 1.4%. Друга компания, която харесваме, е Digital Realty Trust (DLR), която притежава 275 центъра за данни по целия свят и има дивидент от около 3%.

Как да се отиграе с ETF: Pacer Benchmark Data & Infrastructure Real Estate ETF (SRVR) притежава основни компании, които разработват и управляват американска безжична комуникационна инфраструктура и REIT за складиране на сървъри, включително Equinix като втората си по големина позиция. Фондът има концентриран портфейл от 22 ценни книжа, активи над 1.1 милиарда и начислява такса от 0.60%.

Крейг Финдли, главен изпълнителен директор, Venture Visionary Partners

Има реална нужда от алтернатива с фиксиран доход, тъй като лихвените проценти са толкова ниски - хората изпитват глад за доходи. Ние създаваме структурирани инструменти за фиксирани доходи за нашите клиенти. Това е начин, по който можете да създадете нещо, което да генерира доход, който всъщност има недостатъчна защита, и можете да постигнете по-високи доходи в момент, когато 10-годишните държавни облигации носят само 0.89%.

В зависимост от това колко защита от неизпълнение искате да вградите и зрелостта, доходността може да бъде от 2% до 8%. Наскоро създадохме дългови инструменти за S&P 500 с 40% защита надолу за срок от две години. Това доведе до около 5% годишен доход. Индексът не трябва да се покачва, просто не искате да пада надолу с повече от 40% на падежа. Ние проектираме дълговия инструмент и я предлагаме на други банки и емитенти.

Необходими са ви поне 100 000 щатски долара, за да влезете в тези инструменти, тъй като обикновено не поставяме повече от 20% от структурираните инструменти в нито едно портфолио. Така че ще трябва да имате поне един милион, защото искаме да сме сигурни, че хората са добре диверсифицирани.

Как да се отиграе с ETF: Overlay Shares Large Cap Equity ETF (OVL), който предлага на инвеститорите излагане на бета акции с голяма капитализация с опции за пут-спред за допълнителен доход и известна защита срещу първоначалния спад на пазара. Фондът има нетна историческа доходност от близо 3.5%, съотношение на разходите от 0.76% и няма минимум за инвестиране в него.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупки, или продажби на акции на финансовите пазари.