Разликата в доходите на най-осигурените и на най-малко осигурените материално руснаци е 8,6 пъти, според проучване на одитно-консултантската мрежа на FinExpertiza, пише ""Известия".

През 2021 г. месечният доход на групата на най-богатите руснаци е средно 93,5 хиляди рубли на месец, според проучване на FinExpertiza, което не отчита 100-те хиляди истински богаташи с 3 млн рубли на месец. Изчисленията са базирани на данни на Росстат. За измерване анализаторите използваха подход, при който цялото население е разделено на пет групи с еднакъв размер от по 20 процента. Статистическият ред се изгражда в зависимост от нивото на доходите: първата група от 20 процента включва гражданите с най-ниски доходи, а петата - тези с най-високи.

Така първата, най-слабо заможна, група руснаци е получавала средно 10,8 хиляди рубли на месец през 2021 година. Вторатат - по 20,3 хиляди, третата - 30,3 хиляди, четвъртата група - 45,4 хил. рубли на месец. В петия най-осигуреният материално сегмент на населението средният доход е 93,5 хил. рубли на месец.

Какви доходи биха искали да имат руснаците, за да са щастливи?

Какви доходи биха искали да имат руснаците, за да са щастливи?

Според проучването руският мъж се нуждае от повече пари от една жена

А средният месечен доход на всички групи руски граждани през 2021 г. е бил 40 хиляди рубли месечно. В същото време петата група представлява 46,7% от всички доходи на населението. Гражданите от първия статистически сегмент са получавали едва около 5,4% от всички пари. През 2020 г. тези пропорции на практика са били същите.

Директорът на Институтът за икономическо прогнозиране на Руската академия на науките Александър Широв отбеляза, че най-богатите хора в страната обикновено не се вземат предвид в подобни проучвания. Общо, според експерта, в Русия има около 70 милиона домакинства, докато по-малко от 100 хиляди граждани получават повече от 3 милиона рубли на месец.

Къде в Русия заплатите са най-големи и къде най-малки?

Къде в Русия заплатите са най-големи и къде най-малки?

Най-много получават в северните райони, в Москва и във въздушния транспорт

В някои региони разликата в доходите между най-богатите и най-бедните групи е дори по-голяма. Например в Ямало-Ненецкия автономен окръг най-богатите са получавали повече от хора в групата с най-ниски доходи 10,4 пъти - 236,6 хиляди рубли срещу 22,7 хиляди на месец. В Ненецкия автономен окръг и Москва - с 9,4 пъти (съответно 203,9 хиляди срещу 21,7 хиляди и 210,6 хиляди срещу 22,4 хиляди).

Рубли за черни дни: Какви спестявания имат руснаците

Рубли за черни дни: Какви спестявания имат руснаците

70% от тях имат "финансова възглавница" в случай на загуба на доходи

Анализаторите прогнозират, че разликата между богатите и бедните постепенно ще намалява. Включително поради изтеглянето от руския пазар на редица чуждестранни компании, в които работеха значителна част от заможните граждани. Освен това темпът на растеж на доходите на най-бедните руснаци през последните две години е по-бърз от този на най-богатите.

(Валутният курс на руската централна банка днес е 1 долар = 61,47 рубли, 1 евро = 63,66 рубли. През миналата година той беше значително по- неизгоден по отношение на националната валута. Поради ситуацията на международните финансови пазари Българската народна банка (БНБ) не може да определи референтен курс на българския лев към руската рубла, който да е представителен за пазарните условия. Във връзка с това БНБ преустановява временно публикуването на курс на българския лев към руската рубла, докато пазарните условия не се нормализират. Последният курс на българския лев към руската рубла е публикуван на 1 март 2022 г., бел. ред.)