Дългогодишните опити на Владимир Путин да намали експозицията на страната към долара достигна крайъгълен камък наскоро, след като за първи път делът на американската валута в износа падна под 50%, пише Bloomberg.

Голяма част от спада се дължи на търговията между Русия и Китай, от която три четвърти се извършва в евро, по данни на централната банка. Делът на общата валута в износа на Русия се покачва с над 10 пр. п. до 36%, показват данните за четвъртото тримесечие на 2020 г. През 2013 г. над 80% от износа бе плащан в долари.

Множеството санкции и постоянната заплаха от нови такива накараха Русия да търси начини да изолира икономиката си от влиянието на САЩ. Централната банка започна да продава американски облигации и вместо това заложи на злато и евро. Страната е намалила инвестициите си в американски съкровищни бонове през февруари 2021 г. с 389 милиона долара в сравнение с предходния месец.

Намаляването на дела на долара в търговията с Китай бе ускорено през 2019 г., когато петролният гигант Роснефт започна да иска евро за барелите петрол. Редица други големи компании също се опитват да намалят експозицията си към американската валута и преминават на рубли или юани. Все по-голям дял от износа към бившите съветски републики също е в рубли.

По-рано този месец Вашингтон наложи нови мерки срещу Русия, включително върху купуването на новоемитиран дълг, в отговор на обвиненията, че именно Русия стои зад кибератаката над SolarWinds и намесата в миналогодишните избори в САЩ.

Администрацията на Байдън посочи още, че е готова да увеличи санкциите, ако Кремъл не прекрати хакерските атаки и опитите да се намесва в американския политически процес.