Русия никога не се е опитвала да упражнява натиск върху мен. Нямам нищо общо с Русия - нито сделки, нито заеми, нищо. Това заяви през 2017 година тогавашният действащ американски президент Доналд Тръмп.

По време на управлението му неговото име често беше замесвано по различни линии с Москва.

През тази седмица пък британското издание Guardian цитира изтекли секретни документи, според които руският президент Владимир Путин лично е издал нареждане тайните специални служби на Русия да подкрепят Доналд Тръмп по време на президентските избори в САЩ.

През 2019 година пък дългогодишният адвокат на държавния глава Майкъл Коен потвърди пред Конгреса в Щатите, че е излъгал по време на предизборната кампания през 2016 година, като е обявил, че плановете за отварянето на хотел под бранда Trump Tower в Москва са приключили още в началото на същата година.

По време на изслушването си той призна, че това не се е случило и че работата по проекта е продължила до юни същата година успоредно с провеждането на президентската кампания на Доналд Тръмп.

Искате част от империята на Тръмп? Имения, хотел и още други имоти се продават

Искате част от империята на Тръмп? Имения, хотел и още други имоти се продават

Ако се стигне до сделки, те ще донесат стотици милиони долари на семейството на бизнесмена

По повод новия доклад на Guardian от Business Insider разказват в публикация за всички интереси на американския президент в Русия през годините.

За първи път Доналд Тръмп започва разговори за инвестиции в страната през 1986 година, когато се среща с руския дипломат Юрий Дубинин. Двамата обсъждат възможността за изграждането на "голям луксозен хотел в близост до Кремъл", който да бъде направен в партньорство с руските власти. Това посочва самият Тръмп в своята книга "The Art of the Deal", издадена година по-късно.

През 1988 година обаче този план пропада. Като причина той посочва, че в Съветския съюз "никой не може да притежава нищо. Трудно е да си представи човек как харчи стотици милиони долари за нещо, което не може да притежава".

8 години по-късно - през 1996 година, бизнесменът прави посещение в Русия и обявява планове да инвестира 250 милиона долара в имотни проекти там. Това включва изграждането на две луксозни жилищни сгради под бранда Trump.

В крайна сметка и тази идея никога не се превръща в реалност. Но през следващите години опитите на Доналд Тръмп за бизнес в Русия и с руски бизнесмени не приключват.

Какво беше въздействието на Тръмп върху икономиката

Какво беше въздействието на Тръмп върху икономиката

Вероятно негативите, постигнати под неговото управление, много бързо ще бъдат влошени още повече от Байдън

Преди месеци Reuters излезе с разследване, според което поне 63 души с руски паспорти са придобили над 700 имота в 7 сгради, част от империята на Тръмп, на стойност от поне 98,4 милиона долара.

След 2000 година Доналд Тръмп се опитва да пробие отново на руския пазар чрез партньор - бизнесменът от руски произход Феликс Сатър. През 2005 година последният предлага на мястото на бивша фабрика за моливи да бъде изграден небостъргач в Москва. От свое име води преговори с местни инвеститори, но и този план пропада.

Семейство Тръмп обаче продължава да си партнира с Феликс Сатър, като между 2006 и 2008 година Доналд Тръмп-младши прави няколко поредни пътувания до Русия в негова компания включително и със сестра си Иванка Тръмп.

Между 2015 и 2016 година Сатър работи заедно с адвоката на Тръмп Коен по подновената идея за Trump Tower. Разговорите по него са продължили и след откриването на президентската кампания. Самият Майкъл Коен е имал контакти с прессекретаря на руския президент с който е имало разговори на Владимир Путин да бъде предложен луксозен имот в бъдещия небостъргач на стойност от 50 милиона долара.