Едва ли има по-поляризиращ президент от Тръмп. Победата му беше напълно неочаквана и след нея мнозина възлагаха надежди, че бизнесменът, разглеждан като управляващ, идващ извън света на политиката, ще наруши статуквото.

Мразен или обичан, той наистина ще остане в историята като един от малкото президенти, при които САЩ не е започвала нова война. Само по себе си това е достойно за уважение. На геополитическия фронт, Тръмп работеше много за прекратяване на някои конфликти, например в Близкия изток, което също е позитивна тенденция. Друг плюс на управлението му е изтеглянето на САЩ от различни "климатични" споразумения, които на практика са пряк път за въвеждане на квазикомунистическо централно планиране в стопанствата.

Но тук ще разгледаме какво обещаваше, какво се случи и в крайна сметка как изглежда икономиката на страната сектор по сектор.

Данъчна политика

Тръмп понижи леко данъците още в началото на мандата си. Свити бяха корпоративния данък до 20%, корпоративния данък за малките фирми (25%), подоходните данъци и други. Пълният им списък в началото на управлението на Тръмп може да се види в този анализ. Същевременно в хода на миналата година бяха понижени някои социални налози.

Само по себе си това е изключително позитивен феномен, който подпомогна една от тенденциите, които Тръмп завари - нарастването на капиталовата формация. Тя, разбира се, понесе сериозен удар в хода на кризата.

Графика 1: Капиталова формация в САЩ

Но понижаването на данъците само по себе си не е достатъчно, за да се подпомогне икономиката или, по-точно казано, има ограничен ефект. Другото, което Тръмп трябваше да стори, беше да свие разходите.

Дефицит, разходи дълг

И тук той се провали с гръм и трясък. На САЩ им бяха необходими век и половина след основаването на страната на 4 юли 1776 г., за да натрупат първия си 1 трлн. долара дълг. Въпреки Втората световна война, до 1980 г. той почти не надхвърля 2 трлн. долара. През последното десетилетие преди краха на комунизма, той все пак се изстрелва, но даже и това покачване не може да се мери с финансовата вакханалия, реализирана при Тръмп.

Графика 2: Държавен дълг на САЩ

В момента правителственият дълг на САЩ е в размер на впечатляващите 27,8 трлн. долара. Казано иначе, от началото на управлението си Тръмп е добавил към него около 7,8 трлн. долара в рамките на четири години, което е повече, отколкото Обама успя да добави за цели осем години.

Същевременно през последната година администрацията на Тръмп постигна бюджетни дефицити, които не бяхме виждали от Голямата рецесия насам.

Графика 3: Бюджетни излишъци/дефицити като процент от БВП

Както ясно се вижда обаче, това не е прецедент, породен единствено от кризата. Всъщност даже и при Тръмп бюджетните излишъци останаха мираж, което тикна икономиката на САЩ още по-близо до фискалната скала.

Защо властите в САЩ са на път да сринат цялата икономика с харчене?

Защо властите в САЩ са на път да сринат цялата икономика с харчене?

Страната отново се покатери върху "фискалната скала", но как може да слезе от нея?

Това е тема, която също съм разглеждал в подробности другаде, но важното е да се отбележи, че по този показател Тръмп е един от най-слабите президенти в историята на САЩ. Утеха за него и републиканците вероятно е фактът, че със сигурност Джо Байдън ще бъде още по-неудачен избор.

Търговски войни, мита и национализъм

Още от преди да бъде избиран, Тръмп постави силен фокус върху меркантилната идея бизнесът да бъде "върнат" в САЩ. Едно от нещата, които обещаваше, беше, че при неговото управление американците ще печелят толкова много, че ще им писне да печелят.

Затова и Тръмп започна да води политика, наказваща бизнесите, които имат дъщерни дружества извън страната или се облагат извън САЩ. Това показване неразбиране на начина, по който работи свободната икономика и опитът тя да се подчини на политическите въжделения на президента, а не пазарното търсене и предлагане.

Първоначално някои компании обявиха, че, за да избегнат митата, ще върнат част от служителите си в САЩ. Сред тях бяха емблематичната Harley Davidson, а към 2018 г. възстановяването на работни места в страната, които са били насочени извън нея, се е увеличило десетократно в сравнение с 2010 г.

Тук има два проблема. Както съм казвал неведнъж, първото правило на политиката е да се опита да елиминира първото правило на икономиката. Затова подобни феномени могат да се наблюдават само дотолкова, доколкото подобни мита са в сила, което може да се промени с встъпването в длъжност на Джо Байдън.

Същевременно тяхната цена се плаща от потребителите, които са тези, които издържат "американската заетост". Казано иначе, тя е изградена върху плаващите пясъци на политическата принуда и, първо, рано или късно отново ще изчезне, второ, тя прави самите американци по-бедни, защото те трябва да плащат високата цена, която иначе не би им се наложило да плащат.

Но Тръмп отиде много стъпки по-далеч. Той започна търговски войни както с Китай, така и с Европейския съюз. Първата доведе до забраняването на много компании, които според американската администрация са свързани с комунистическата партия и армията ѝ, и до пиково обтягане на взаимоотношенията между двете страни. Втората също роди поредица от мита, които бяха последвани от ответни такива.

Защо митата съсипват икономиката и ни правят по-бедни?

Защо митата съсипват икономиката и ни правят по-бедни?

Те не трябва да се въвеждат като бариера пред търговията между страните

Има една мисъл, която се приписва на великия френски икономист от XIX в. Фредерик Бастиа: "Там, където стоките не преминават през границите, армиите ще го направят." Това до голяма степен описва ефектите от митата.

Но ако трябва да бъда конкретен ще кажа, както неведнъж съм правил, че търговските войни са пагубна икономическа политика, която оставят хората и в двете враждуващи страни по-бедни, отколкото биха били иначе. При това - по поне няколко параметъра.

От една страна, митата водят до увеличаване на цените на стоките и услугите, което само по себе си е достатъчно вредно. Но тя имат и вторични ефекти. Пониженото потребление (отколкото иначе щеше да бъде) води до свиване на приходите на компаниите и до понижаване на техните капиталови разходи, което води до удар върху производството и доходността на бизнесите, произвеждащи капиталови стоки.

Даже в САЩ и Китай капиталовите разходи през периода да са растяли, те щяха да са доста по-високи иначе. Така една добра политика - понижаването на данъците, беше елиминирана чрез една лоша - митата.

Графика 4: Влошаване на условията на търговия в САЩ

Това се вижда и от графиката на условията на търговия в страната - измерител, който показва съотношението на цените на износа спрямо цените на вноса. Колкото по-високо е числото, толкова по-скъпи са изнасяните стоки в сравнение с внасяните. Както се вижда, при Тръмп бледият опит за растеж първоначално продължи да се наблюдава, но в крайна сметка отново се срина, достигайки почти историческо дъно.

Търговски дефицит

Стратегически пункт в кампанията на Тръмп беше обещанието, че търговският дефицит на САЩ ще се понижи при неговото управление. Това е следствие от горния пункт, за "връщането" на заетостта. Трудно е да се каже кой е най-големият икономически неуспех на вече бившия президент, но със сигурност дефицитът ще е в челните три позиции.

Графика 5: Търговски дефицит на САЩ

Причината е, че той не просто отслаби американските потребители и американския бизнес - и създаде предпоставките те да са в неизгодна позиция в дългосрочен план - но и политиките му подпомогнаха изстрелването на търговския дефицит до рекордно висока стойност в цялата американска история.

Фондови пазари

Докато по отношение на търговския дефицит Доналд Тръмп отявлено се провали, по отношение на фондовите пазари той просто промени позицията си. "Само" на 180 градуса между момента, в който беше кандидат, и избирането си за президент. И в първата роля неговата позиция беше правилна.

През 2016 г. той посочваше, че пазарите са "голям балон", създаден от изкуствено ниските лихвени равнища на Федералния резерв, който поради тази причина е нараснал с 27% от дъното си, постигнато по време на Голямата рецесия. Това беше напълно правилна критика. През 2020 г. той се хвалеше, че от встъпването му в длъжност фондовите пазари са нараснали с над 11%.

И все пак Тръмп остава прав - растежът на фондовия пазар продъжава да е силно балонизиран и да се дължи както на печатането на долари от страна на Федералния резерв, така и на изкуствено занижения основен лихвен процент. Така политиките по време на управлението на вече бившия президент на САЩ подпомагат за сриването на борсите в крайна сметка, а защо това е така подробно съм разгледал в цитираната отдолу статия.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

Това е още един от пунктовете, в които управлението на Тръмп или доведе до негативни последици, или подпомогна за растежа на семената на бъдещия крах в американската икономика.

Инфлация и лихвена политика

Точно както и по отношение на фондовите пазари, преди да влезе в Белия дом Тръмп критикуваше политиките на Федералния резерв, а през последната над година не просто по негово настояване същите вредни действия на централната банка са на стероиди, но и той постоянно бомбардираше в Twitter (преди да му блокират профила), че трябвало централната банка да печата още повече и да понижи лихвения процент до отрицателна стойност.

Номиналният основен лихвен процент не падна до минусова територия, макар че реалният лихвен процент по различни корпоративни облигации вече се гмурна под нулата. Все пак благодарение на политиките на Тръмп, особено в последната година, печатането на пари от централната банка се изстреля с историческа скорост.

Графика 6: Увеличаване на паричното предлагане М2

От март месец графиката за увеличаването на паричното предлагане, което на практика представлява инфлация, е вертикална, като за под девет месеца количеството долари в икономиката се изстреля от 15 трлн. долара до почти 20 трлн. долара.

Резултатът от това е балонизиране на редица сектори, най-вече на държавните облигации на САЩ и на фондовите пазари, които в среда на изключително висока несигурност и най-високата безработица от Голямата депресия насам постигнаха най-високите си стойности в историята. Така заради настояванията на Тръмп, Федералният резерв, който и без това инжектираше пари в стопанството и поддържаше лихвата изкуствено ниска, продължи с полагането на основите на следващата икономическа криза, която ще е значително по-тежка от настоящата, защото балоните в крайна сметка трябва да се спукат.

Заетост и помощи

Някои може да кажат, че поне по отношение на помощите в размер на почти 3 трлн. долара за последната година Тръмп се е справил добре. На първо място, той и губернаторите на щатите изобщо не трябваше да слушат Антъни Фаучи и да затварят икономиката. Без подобно решение, икономическата криза в страната щеше да бъде отложена. Казвам това, защото централната банка така или иначе осъществяваше инфлационна политика.

Но след като това така и така се случи и Конгресът одобри "спасителния" план за икономиката, резултатите от него, за които не може да се обвинява основно самият Тръмп, но които се случват при него като президент, вече са негативни.

За разлика от 2008 г., парите, печатани от централната банка, при настоящата криза продължават да се изливат директно в джобовете на хората. Ефектите от това са много, но тук ще се спра на няколко:

  • изкривяване на структурата на производство, която не може да се напасне към променените условия, защото търсенето на стоки не се понижава, както би се случило иначе при безработица;
  • увеличаване на цените на потребителски стоки, тъй като хората въпреки че не работят, имат доходи;
  • забавяне на възстановяването на растежа и заетостта, защото мнозина се оказа, че получават повече средства от помощи, отколкото като работещи. Затова в крайна сметка защо да се връщат на работа изобщо?

Така към всички други негативни решения и изкривявания на икономиката, се добавят и "помощите" за пострадалите от коронавирус (а всъщност - от мерките на политиците), които политически ще е много трудно да се отстранят, защото хората не обичат да им отнемат средства, които според тях им се полагат.

Заключение

Отпечатъкът на Тръмп върху икономиката не е еднозначен, но според мен е по-скоро негативен. Той със сигурност не успя да направи Америка отново велика. Основната причина за това е популизма му, който се разкри в пълен блясък в предизборната година.

Освен него, тук има два момента. Първо, негативните феномени от управлението на Тръмп ще бъдат влошени още повече от Джо Байдън със сигурност. Второ, за съжаление добрите решения, взети от The Donald, вероятно никога няма да бъдат повторени. Причината за това е, че те ще бъдат свързвани с него, а заради корпоративната обвързаност на медиите и корпорациите, които се доказаха като лакеи на социалистите от Демократическата партия, Тръмп никога не беше разглеждан трезвено и неутрално, а беше напълно демонизиран.

И все пак, под "управлението" на Байдън слоганът God Bless America, превърнат от Ървин Берлин в популярна патриотична песен по времето на Първата световна война, ще е по-релевантен от всякога. Защото те със сигурност ще имат нужда от божията помощ през следващите четири (поне) години.