Държавата ощетява първите бъдещи пенсионери с две пенсии - една от НОИ и една от частен фонд, като намалява първата с по-голям коефициент, отколкото е коректно. Това заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ главният изпълнителен директор на пенсионно-осигурително дружество "Алианц България" Владислав Русев.

"През 2002 година беше предвиден коефициент, с който да се коригира разликата в това, че родените преди 1960 година нямат осигуряване в универсален фонд, а родените след това имат. След 4 години обаче всички работещи вече ще имат универсален фонд, защото родените преди 60-та ще са се пенсионирали и този коефициент би следвало да отпадне", коментира той.

По думите му духът на закона е такъв, че този коефициент трябва да отразява реалната разлика между вноските за двата вида пенсии, т.е. с колко по-малко хората, осигурявани в УПФ, са внасяли във фонд пенсии на НОИ. "Само че НОИ увеличава тази разлика повече до 20% в момента. Ако се калкулира и смята коректно, тя трябва да бъде 6-7%, не повече", добави Русев.

Изпълнителният директор на един от най-големите пенсионни фондове у нас е категоричен, че именно непропорционално поставеният коефициент е причината при първите пенсионери по новата система две пенсии да правят по-малко от една.

Пенсионните фондове са събрали 15 милиарда лева. Но един ключов въпрос стои нерешен

Пенсионните фондове са събрали 15 милиарда лева. Но един ключов въпрос стои нерешен

Как ще бъде изплащана втората пенсия и защо едно законодателно решение ги ощетява значително

Както вече в Money.bg разгледахме проблема, първоначалните вноски за втора пенсия започват от 4-5 лева, за да достигнат до средно 60 лева в момента. Първите пенсионери обаче остават безвъзвратно ощетени от липсата на натрупване в личните и партиди, като те са внасяли много по-голяма част от осигуровките си към държавата, отколкото сега навлизащите на пазара на труда.

"Изначално идеята на втория стълб е той да допълва пенсиите, които се изплащат от НОИ, а не да те да бъдат в конкуренция. Идеята не е държавното обществено осигуряване да намалява пенсиите на хората, които искат да получат парите си от универсалните фондове, а парите от тях да допълват пенсията от държавата", обясни идеята на пенсионната система Русев.

Той даде пример с първите пенсионери по новата система - жените с 36 години стаж и мъжете с 39 години могат да имат максимум 20 години вноски за втора пенсия, т.е. реално само половината от времето, в което са работили. През останалото време вноските са били изцяло към НОИ, което обаче не е отразено в коефициента.

Запитан за събраните суми по партидите, Русев обясни, че има от 1000 до 25 000 лева - в зависимост от това кой как се е осигурявал. Той уточни също, че ролята на фондовете е да съхранят парите от инфлация и да ги увеличат, като даде пример с това, че 100 лева през 2003 днес са равносилни на 177 лева заради инфлацията, а фондовете са ги увеличи до 204 лева.