Брюксел отлага предложението си за цифрови данъци, което беше планирано за юли тази година. Европейската комисия потвърди, че ще даде приоритет на финализирането на глобалното данъчно споразумение през есента. Целта е да се елиминира потенциално препятствие пред приемането на договорения от Г-20 глобален минимален корпоративен данък и на правилата за облагането на многонационалните корпорации.

Google, Apple и Amazon прехвърлиха разходите за новия дигитален данък върху по-малкия бизнес

Google, Apple и Amazon прехвърлиха разходите за новия дигитален данък върху по-малкия бизнес

В европейските държави, които въведоха такъв налог

Глобалната данъчна реформа трябва да бъде завършена до октомври. Срещу нея се обявяват 3 страни членки на Европейския съюз - Унгария, Ирландия и Естония. Подкрепят я цели 132 държави.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е в Брюксел, където на днешния 12 юли заседават колегите й от Евросъюза. Тя призова еврочленките да не пестят икономическите стимули в битката срещу пандемията и през следващата година.

"Успешното приключване на този процес ще изисква окончателни усилия от всички страни и Комисията се ангажира да се съсредоточи върху тези усилия", заяви от своя страна говорител на ЕК, цитиран от Politico.

"Поради тази причина решихме да спрем работата си по предложение за дигитална такса като нов собствен ресурс на ЕС през този период", допълни говорителят.

Вашингтон призовава ЕС да отложи предложението си за цифров данък, като предупреди, че то "заплашва работата по минималното данъчно облагане".

Тези дни Г-20 одобри принципите на глобално корпоративно-данъчно споразумение. Сделката има за цел да спре големите корпорации да укриват печалбите си в юрисдикции с ниски данъци и да установи по-справедлива система за разпределяне на данъчните права върху мултинационалните компании, базирана на това къде работят, вместо къде е тяхното седалище.

130 страни подкрепиха споразумение за глобален минимален корпоративен данък

130 страни подкрепиха споразумение за глобален минимален корпоративен данък

Предвижда облагане на най-големите световни компании в страни, където те генерират печалби чрез онлайн бизнес, но може да нямат физическо присъствие

Големият въпрос е как да се облагат големите технологични фирми и именно той е основен източник на трансатлантическо напрежение през последните години. Вашингтон заплаши да наложи едностранни мита срещу износа на ЕС, ако страните от общността продължат с дигитална такса, която САЩ смята за несправедливо дискриминираща американските компании. Европа пък се оплакаха, че технологичните гиганти вземат големи печалби, но плащат малко в държавната хазна.