Около 130 страни подкрепиха глобален минимален данък като част от усилията в световен мащаб да се предотврати укриването на данъци от мултинационалните компании, като пренасочват печалбите си към страни с ниски ставки, информира "Асошиейтед прес".

Споразумението, обявено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), също така предвижда облагане на най-големите световни компании в страни, където те генерират печалби чрез онлайн бизнес, но може да нямат физическо присъствие.

Италия иска от Г20 сделка за глобален корпоративен данък

Италия иска от Г20 сделка за глобален корпоративен данък

След като Г7 постигна историческо споразумение

Споразумението последва предложение на американския президент Джо Байдън за най-малко 15% корпоративен данък, инициатива, която подтикна преговорите към спазване на краен срок за постигане на сделка до средата на тази година. Споразумението сега ще бъде обсъдено от страните членки на Г-20 на срещи по-късно тази година с надеждата за приключване на детайлите през октомври и прилагане на споразумението през 2023 г.

Съгласно споразумението страните могат да облагат чуждестранните печалби на своите компании, ако останат необложени чрез дъщерни дружества в други държави. Това ще премахне стимула да се използват счетоводни и юридически схеми за пренасочване на печалбите към страни с ниски ставки, след като печалбите така или иначе ще бъдат облагани у дома.

Не всички от 139-те страни, които се присъединиха към преговорите, подписаха споразумението. Предложението да се облагат в страни, в които те имат продажби, но нямат физическо присъствие, изключва добивните компании като петролни и в минното дело и регулирани банки.

Г7 договори 15% глобален корпоративен данък

Г7 договори 15% глобален корпоративен данък

Така ще бори нелоялни практики на компаниите за избягване на данъците

Сега споразумението е изправено пред още техническа работа за попълване на подробности и преглед от страните от Г-20, които представляват около 80% от световната икономика. Очакват се още обсъждания на срещата на финансовите министри на страните от Г-20 във Венеция следващата седмица и след това на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Г-20 през октомври. Предложението за данъчно облагане на компании, които имат приходи, но нямат физическо присъствие, ще изисква от страните да се присъединят към многостранна конвенция.

В САЩ Байдън предложи минимална ставка от 21% върху печалбите в чужбина на големи американски компании, за да ги възпира от пренасочване на печалбите към данъчни убежища. Американският данък на Байдън първо трябва да премине през Конгреса, където президентът от Демократическата партия има крехко мнозинство.

Безос подкрепя Байдън за по-висок корпоративен данък

Безос подкрепя Байдън за по-висок корпоративен данък

След като бе критикуван, че не плаща достатъчно данъци