Финансовите министри на страните от Г7 постигнаха историческо споразумение срещу данъчните злоупотреби от интернет гигантите - въвеждането на глобална минимална ставка на корпоративен данък от 15 процента, предаде "Ройтерс". "Радвам се да съобщя, че днес след години на дискусии министрите на финансите от Г7 постигнаха историческо споразумение за реформа на глобалната данъчна система", заяви британският финансов министър Риши Сунак след срещата в Лондон.

По думите му, чрез справедлив данък правилните компании ще плащат правилния данък на правилните места и това е огромна награда за британските данъкоплатци.

Споразумението е в няколко стъпки.

Безос подкрепя Байдън за по-висок корпоративен данък

Безос подкрепя Байдън за по-висок корпоративен данък

След като бе критикуван, че не плаща достатъчно данъци

Сделката, договорена от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ, ще гарантира, че мултинационалните компании плащат повече данъци там, където работят. Това се прави, за да се попречи на практиката на компаниите, които създават местни клонове в страни с ниски корпоративни данъчни ставки и след това да декларират печалбите си там или отваряне на клонове в т.на. "данъчни убежища". Вероятно ще бъдат засегнати технологичните гиганти, включително Amazon, Facebook и Google.

Преди Г7 експертите обсъждаха ставка в размер между 12 и 25 процента.

Германия подкрепи САЩ за минималния глобален корпоративен данък

Германия подкрепи САЩ за минималния глобален корпоративен данък

Подкрепата на САЩ носи на тази инициатива силен попътен вятър

Ник Клег, вицепрезидент на Facebook по глобалните въпроси, заяви пред Insider по повод на решението: "Facebook отдавна призовава за реформа на глобалните данъчни правила и ние приветстваме важния напредък, постигнат в Г7. Днешното споразумение е важна първа стъпка към сигурността за бизнеса и укрепване на общественото доверие в глобалната данъчна система. Искаме процесът на международна данъчна реформа да успее и да признаем, че това може да означава, че Facebook плаща повече данъци и то на различни места. "