Слънчевите и вятърни електроцентрали, разположени в пустинята Сахара в Северна Африка и разчитащи единствено на съществуващи технологии, могат да произвеждат достатъчно електроенергия, за да отговорят на нуждите на целия свят. Това количество електроенергия е около 21 тераватчаса. 

Като допълнително предимство тези ВЕИ централи ще увеличат и количеството на валежите в сухия район на Сахел, като по този начин забавят постоянното настъпление на пустинята на юг. 

До това заключение учените са дошли с помощта на суперкомпютрите, пише OilPrice.com. Екипи от университетите в Мериленд и Илинойс са провели проучването, частично финансирано от китайски държавни агенции. Резултатите бяха публикувани в списанието Science по-рано този месец. 

Трудностите, освен естествено мащаба на финансирането, ще бъдат свързани с практическото изграждане на съоръженията. Големите строителни проекти в места с неблагоприятен климат почти винаги представляват проблем. 

Германският консорциум DESERTEC през 2009 г. предложи проект за изграждане на система от слънчеви електроцентрали в Сахара въз основа на разработки от 80-те години на миналия век. Въз основа на своите проучвания консорциумът представи обещаващи финансови прогнози. Неговите акционери бяха най-големите средиземноморски инфраструктурни и електроенергийни компании, както State Grid Corporation of China. Но към пролетта на 2013 г. обаче проектът се смяташе за близък до неуспеха. 

По принцип проектите за вятърна и слънчева енергия могат да доведат до "непредвидени последици" за околната среда, казаха изследователите от Илинойс и Мериленд. В случая на Сахара обаче последствията под формата на повече валежи може да бъдат полезни. 

Авторите на изследването обаче не засягат редица проблеми: социални, политически, бизнес и технологични. Изграждането на слънчеви и вятърни електроцентрали в пустинята Сахара, а след това и доставката на електроенергия на тези, които се нуждаят от нея, е сложна задача и голямо предизвикателство. 

Не е ясно, ще могат ли относително малки европейски и американски енергийни компании да се справят с проблемите на такъв гигантски проект. Или разработчиците на Сахарския проект, ако разбира се има такива, ще го предложат на китайците като част от тяхната амбициозна инициатива "Един пояс - един път". От политическа гледна точка Китай не крие интереса си към Африка.