Докато бездомните крави, които се разхождат в градовете и селата винаги са били особеност на живота в селските райони на Индия, фермерите твърдят, че броят им рязко се е увеличил през последните години до степен, в която те са се превърнали в заплаха, а основният виновник за това е индуистко-националиистическото правителството на премиера Нарендра Моди, пише Bloomberg.

Защитата на кравите - смятана за свещена за индусите - бе една от мерките, предназначени да докарат подкрепатата на силно насаления хинди регион в северна Индия, сърце на управляващата партия Бхаратия Джаната (BJP). Вместо това, тя създаде проблем, дори за индуските фермери.

"Вече имахме достатъчно проблеми и сега правителството създаде още един", казва осемдесетгодишният земеделски производител Бабурао Сайни от село Какрипур, на около 85 километра от Ню Делхи. - За първи път бяхме принудени да останем на полето, за да предпазим нашите култури от набези.

Повече от 50 фермери, с които Reuters разговаря в Махабан и девет други села в щата Утар Прадеш, заявяват, че ще помислят сериозно, преди да гласуват за партията на Моди на следващите общи избори, които ще се проведат до май. Въпросът за едрия рогат добитък и ниските цени на земеделските стопанства са основни причини за тяхното разочарование от групата, която в най-голяма численост е подкрепила партията на последните избори през 2014 г.

Моди спечели Утар Прадеш, като спечели 73 от 80 места в най-гъсто населеният щат в Индия, като убеди избирателите с обещанието за по-високи цени на реколтата и спечели подкрепата на индуските фермери на фона на напрежението с малцинствената мюсюлманска общност.

Защита на кравите

Моди се опитва да си върне подкрепата на 263-те милиона фермери в Индия и милионите, зависими от тях, след като партията му загуби властта си през декември от опозиционния конгрес в три големи северни щата, където селското стопанство е водещо.

Индийските земеделски стопани държат крави, защото те произвеждат мляко, сирене и масло, но не биха наранили или убили крава, особено за храна.

Повечето щати в Индия отдавна забраниха клането на кравите, но след като идва на власт през 2014 г. партията на Моди предприема и репресии срещу нелицензираните кланици в Утар Прадеш и контрабандата на едър рогат добитък в страната.

В същото време множество кампании срещу камиони, пренасящи добитък от индуистки групи, уплаши търговците, повечето от които са мюсюлмани и те прекъснаха търговията дори в бикове, които не се считат за свещени. Увеличението на продажбите на трактори и нарастващата механизация означават, че повече животни са излишни в земеделието.

Земеделските стопани, с които Reuters разговаря, казват, че почитат кравите като най-набожни хиндуисти, но внезапното спиране на търговията с добитък е засегнало селскостопанството. Според тях правителството трябва да изгради повече приюти за крави и да позволи на търговците на едър рогат добитък да се занимават с животни без страх от нападение.

"Правителството само прилага законите, като закрива нелицензирани кланици и се справя с контрабандата на едър рогат добитък", заявява говорителят на партията Гопал Кришна Агарвал, който добавя, че управлява приют за крави от 1300 говеда. "Ние не се опитваме да нараним нито една общност или селската икономика."

Трудности пред фермерите

Цените на фуражите са се увеличили с повече от една трета през последната година и повечето земеделски производители не могат да си позволят да държат крави, след като те престанат да произвеждат мляко, казва земеделският производител Раджеш Пахалван.

В Индия, най-големият производител на мляко в света, всяка година около 3 милиона крави стават непродуктивни. В миналото фермерите индуисти са продавали непродуктивните крави на мюсюлмански търговци и около 2 милиона от тях свършваха в Бангладеш за месо и кожа. Но сега търговията е задушена от репресиите на правителството, казват представители на търговията и индустрията.

Това доведе до изоставянето на много непродуктивни говеда, според фермерите, но правителствата - както държавното, така и федералните - не успяха да построят нови приюти, оставяйки нарастващия брой на бездомните говеда, които се хранят с култури или дори с боклуци.

"Правителството очевидно не е помислило за алтернативи, преди да въведе мерките", казва фермерът Дипак Чодхари, който отглежда пшеница в покрайнините на Матхура, считан за родното място на индуисткия бог Кришна. "Като индуси ние третираме кравите като свещени, но тези неоправдани мерки затрудняват икономиката и земеделието."

Правителството предостави известно облекчение миналата седмица, обявявайки програма за хуманно отношение към кравата на стойност 7,5 милиарда рупии (104,6 милиона долара) за годината, започваща през април.

"Забравете за кравите, не можем да продадем нито едно животно дори на нашите роднини, благодарение на активистки групи, които се подпомагат от BJP," казва земеделският производител на пшеница Чодхари.

В миналото Моди е осъждал насилието от крайни активистки групи, но критиците и опозиционните политици твърдят, че някои от засегнатите от десните хиндуистки групи имат връзки с неговата партия, обвинение, което BJP отрича.

Близо 85% от индийските фермери притежават по-малко от 2 хектара (5 акра) земя, така че дори и сравнително малка повредена площ има голямо влияние върху техния поминък.

Само преди две седмици някои говеда опустошиха акър пшеница, отглеждана от земеделския производител Чандра Пал в квартал Матхура на Утар Прадеш.

"Инвестициите ми бяхха унищожени, след като бездомен добитък изяде реколтата", казва той.

Много фермери в Утар Прадеш сега използват бодлива тел, за да спрат животните, но това излиза скъпо.