Съединените щати правят грешка, като подкопават доверието в щатския долар, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от турски медии.

"Струва ми се, че нашите американски партньори правят огромна стратегическа грешка (тъй като те) подкопават достоверността на долара като универсална и единствена резервна валута днес. Те подкопават вярата в него ... Всъщност те режат клона, на който седят", заяви Путин.

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

Сенатори внесоха "закон от ада" като отмъщение за намесата на Кремъл в американските избори

Според руския президент САЩ правят "типичната грешка" на империята. "Хората мислят, че нищо няма да се случи, всичко е толкова мощно, всичко е толкова силно и стабилно, че няма да има негативни последици. Но не, те идват рано или късно", добави той.

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Администрацията на Тръмп прави нещо, което президентът на Русия не успява от почти две десетилетия

По-рано руското правителство заяви, че работи върху намаляването на зависимостта на икономиката си от американската валута, включително чрез стимулиране на използването на алтернативни валути и създаването на механизми за прехвърляне на външнотърговските договори към националните валути.

Идеята за премахване на доларизацията в руската икономика е на дневен ред, откак САЩ наложиха икономоически санкции на страната и компаниите й заради войната в Украйна.