Руската държавната корпорация Росатом е завела шест дела в размер на 3 милиарда долара след прекратяването на договора за изграждането на АЕЦ "Ханхикиви-1" във Финландия. Това съобщиха от компанията, без "Росатом" да разкрива повече подробности, пише Интерфакс.

"Информацията, съдържаща се в интервюто с г-н Йоаким Шпехт (генерален директор на финландската Fennovoima), че Росатом "все още не е започнал официален процес" (съдебно производство) не отговаря на действителността. Към днешна дата Росатом вече е подала шест дела на обща стойност 3 милиарда долара.

Във Финландия заработи централа, която трябва да стане най-мощният ядрен реактор в Европа

Във Финландия заработи централа, която трябва да стане най-мощният ядрен реактор в Европа

Той стартира работа с 12 години закъснение

Както каза генералният директор на финландската Fennovoima по-рано в интервю за медията Helsingin Sanomat, компанията от своя страна започна арбитражно производство срещу Росатом. Общата сума на исковете срещу Росатом е за около 2 милиарда евро, от които 800 милиона евро са авансово плащане, направено от Fennovoima в полза на проекта RAOS (финландската структура на Росатом), каза Шпехт.

По думите му Росатом е предупредил финландската страна в началото на 2022 г. за възможни забавяния на проекта. Имаше риск от отлагане на проекта с няколко години. Ръководителят на Fennovoima цитира това като една от причините Финландия да се откаже от изграждането на АЕЦ Hanhikivi-1.

Нарушаване на договора

В началото на май Fennovoima, 34% собственост на Росатом, едностранно прекрати договора за изграждане на АЕЦ Hanhikivi-1 със структурата RAOS на Росатом, а в края на май оттегли заявлението за лиценз за строителство. Fennovioma се позовава в решението си на факта, че през последните години е имало значителни забавяния в изпълнението на проекта, а руската военна операция в Украйна само е изострила рисковете за него.

Държавната корпорация Росатом очаква да възстанови напълно разходите по проекта за АЕЦ "Ханхикиви" във Финландия, договорът за който беше прекратен от финландската страна. Корпорацията на свой ред е готова да сезира международния арбитраж, каза генералният директор на руската корпорация Алексей Лихачов.

"Спрян е само един проект - АЕЦ "Ханхикиви" във Финландия. Ситуацията е спорна от правна гледна точка и ние ще сезираме международния арбитраж, за да върнем изцяло изразходваните средства. Има прецедент - българският проект "Белене" , за чието спиране, от които получихме над 600 милиона евро с решение на междунаодния арбитраж", каза той.