Страните от БРИКС все още не са формирали достатъчно обща икономическа политика, чийто най-важен елемент трябва да бъде нова парична и финансова система, за да приемат нови държави в организацията. Това мнение изрази във вторник ръководителят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСПП) Александър Шохин, съобщава finmarket.ru.

"Ако разглеждаме БРИКС като такава алтернатива (на западния модел на световната икономика), честно казано, моето лично мнение е, че нямахме време да превърнем БРИКС в ефективен механизъм за формиране на нови правила на световната търговия, плащане и сетълмент отношения, алтернативна финансова система и т.н., а започнахме да се занимаваме с разширяване", каза той, говорейки на пленарната сесия на Международния форум на Финансовия университет.

За Шокин би било по-добре петте сегашни членки да разработят правилата на играта и да се присъединяват към нови членове като членове, които се присъединяват не към организацията, а към правилата на играта.

БРИКС се разширява с още 6 държави

БРИКС се разширява с още 6 държави

Решенията от срещата "на върха" в Йоханесбург

Той отбеляза, че процесът на намиране на консенсус е труден и при сегашния състав на БРИКС ("дори ако говорим за интересите на Индия и Китай в създаването на алтернативна парична и финансова система, виждаме, че това не е лесен въпрос") , ще бъде още по-трудно да се формират общи правила с такива участници като Иран или Етиопия.

"Всъщност би било добре за нас да имаме Индонезия като член на БРИКС, защото Индонезия е един от тези примери за растяща икономика, основана на комбинация от стари принципи - евтини трудови ресурси и технологичен прогрес, базиран, наред с други неща, на най-новите технологични решения, включително роботизация, изкуствен интелект и т.н.", описа предпочитания вектор на разширяване на БРИКС ръководителят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

Бразилия не иска БРИКС да се разширява - причината

Една страна от БРИКС не иска организацията да се разширява - причината

По неофициални данни, има около 20 страни кандидатки за присъединяване

Шохин илюстрира възможната нестабилност при вземането на решения от страна на новите потенциални членки на БРИКС с примера на Аржентина, където този път на власт дойде новият президент Хавиер Херардо Майли, който е против влизането на страната в организацията.

"Разширяване? Е, нека вземем Аржентина. Образно казано преди дни Аржентина беше обявена за нов член, тоест можеше да стане нов член от 1 януари. Сега разбираме, че има обръщане на позицията на 180 градуса".

"Струва ми се, че нашето председателство на БРИКС трябва да има за цел да се опитаме да постигнем максимален напредък в оформянето на правилата на играта в тази организация, така че да могат да бъдат предложени алтернативни системи и преди всичко, разбира се, алтернативни парични, финансови и разплащателни системи", обобщи позицията си Шохин относно задачите, които стоят пред организацията.

Припомняме, през август страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) решиха да поканят Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ да станат пълноправни членове на организацията от 1 януари 2024 година. От следващата година председателството на БРИКС преминава от Южна Африка към Русия.