Съединените американски щати и Китай ще продължат разговорите помежду си във връзка с търговската война, която избухна между двете най-големи икономики. Заместник министър от търговското ведомство на Поднебесната империя ще замине за Вашингтон по покана на Министерство на финансите на САЩ. Пред The Wall Street Journal представител на американското правителство потвърди за разговорите и заяви, че очаква на тях да бъдат дискутирани стъпки за постигането на "по-балансирани търговски взаимоотношения".

Преговорите ще бъдат първите от месец май насам, когато министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и китайският вицепремиер Лиу Хъ обявиха временно примирие. Съвсем малко след това президентът Тръмп обяви, че продължава с митата.

Оттогава двете страни наложиха мита върху стоки за десетки милиарди долари, а Вашингтон е готов да увеличи тази стойност до $200 милиарда.

Американското финансово ведомство настоява за намаляване на митата, прекратяване на прехвърлянето на технология от щатските компании и подобряването на достъпа до китайския пазар от чуждестранни фирми. Разбира се, важна точка ще е търговският излишък на Китай със САЩ, който през миналата година бе $375 милиарда. В разговорите ще бъде обсъдена и китайската валута, която от април насам загуби 10% спрямо долара.