Швеция и Дания са сред скандинавските страни, които в най-голяма степен не желаят въвеждането на единна европейска минимална работна заплата, предаде The Guardian. Въпреки това във вторник Брюксел започва процедурата по създаване на единна рамка под ръководството на новия си президент Урсула фон дер Лайен.

Основният аргумент на скандинавските страни, които поддържат един от най-високите стандарти на живот на Стария континент, е, че въвеждането на единна ставка за целия Европейски съюз ще доведе до спад на възнагражденията. "Начините за увеличаване на стандарта на живот трябва да почитат националните традиции и добре функциониращите модели", коментира министърът на заетостта на Дания Петер Хумелгаард.

Минималната работна заплата пак расте, а механизъм на хоризонта няма

Минималната работна заплата пак расте, а механизъм на хоризонта няма

Все още остават много отворени въпроси що се отнася до минималните възнаграждения, казва експерт

Въпреки че в страната няма минимална работна заплата (какъвто е случаят и в Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция), средното почасово възнаграждение е 43,5 евро и е най-високото в Европейския съюз. Най-нископлатените датчани получават по 15 евро на час. В Швеция и Финландия заплатите са сходни.

Засега от Брюксел няма да въвеждат единна ставка, а първоначално ще установят общи правила, които националните правителства трябва да покрият при въвеждането на минимална работна заплата. Сред целите ще е МРЗ да възлиза на поне 60% от медианната заплата в съответните страни. Понастоящем най-ниската такава е в България - 610 лв. на месец.

Транспортът струва на българина по една средна заплата на година

Транспортът струва на българина по една средна заплата на година

Като дял от общите разходи тези у нас са по-големи в сравнение с Румъния, Словакия, Хърватия и Чехия

"Броят на заетите в Европа е рекордно висок", коментира новият комисар по заетостта Никълъс Шмит. "Но много хора все още изпитват трудности да свържат двата края и дори са заплашени от изпадането в бедност."