На фона на големите загуби за наемодателите на търговски площи през изминалите месеци, Гърция може да покрива част от тях за компаниите, които доброволно са намалили наемите за клиентите си. Това предлага законопроект, внесен в парламента в страната в края на миналата седмица, пише местното издание Kathimerini.

Според него собствениците на имоти, постигнали споразумение с клиентите си за намаляване на наемите могат да бъдат компенсирани с намаляване на данъци. Общата стойност на компенсацията може да достигне 40% от размера на загубите им.

Има обаче условие, което трябва да бъде спазено. В нормативния акт се посочва, че от схемата ще могат да се възползват наемодатели в случай, че наемите за отдаваните от тях площи са били изплатени навреме.

От Kathimerini изчисляват, че при примерна месечна вноска от 1000 евро и споразумение за намаляването ѝ с 300 евро, държавата може да възстанови до 120 евро.

В законодателния проект се посочва още, че компенсациите ще важат за постигнати споразумение за намаляване на наеми за периода между септември и декември 2020 година, които са били декларирани пред приходната агенция в страната.

От максималния размер на схемата - до 40%, с приоритет ще могат да се възползват компаниите в най-засегнатите от пандемията сектори, като туризъм, ресторантьорство, транспорт и други.