Ако мислите да продадете дома си, вероятно ще оцелите един от най-благоприятните периоди за продажба, поне през последните години. Цените, не само у нас, но в в световен мащаб се вдигат, а търсенето не намалява. Това, разбира се, не означава, че трябва да вдигнете цената и да бъдете алчни. Имайте предвид, че сега имате възможност да продадете дома си бързо - стига да не го надцените. Ето няколко съвета за бъдещите продавачи на жилища, посочени от Forbes.

1. Проучете пазара

Независимо дали ще продавате сами или ще работите с брокер, е важно да проучите какви са офертите за продажба на имоти със същата квадратура като вашия в района. Поинтересувайте се от това какво вече е продадено и коя оферта стои по-дълго на пазара. Това, ще ви ориентира най-точно за текущото състояние на пазара в момента. Разгледайте обявите най-вече за вашия район. Бъдете сигурни, че потенциалния купувач и брокерът му ще бъдат подготвени с тази информация и те ще знаят дали жилището ви е надценено и с колко.

2. Гледайте през очите на купувача

Снимка 482442

Източник: МРРБ

Купувачите се интересуват от цената и квадратурата, но също така взимат решения въз основа на това, което виждат. Направете сравнение на външните характеристики на сградата, в която се намира жилището ви с тези в квартала. В затворен комплекс ли е? Има ли наоколо детски площадки и т.н.? Това също е важно в ценообразуването. Опитайте се да видите нещата през очите на купувача. Ако е необходимо, направете някои корекции в дома си, преди да го обявите за продажба, за да може той наистина да изглежда добре. Дори дребните детайли са от значение.

3. Цената

Снимка 314286

Източник: iStock

Разбира се, че желаете да вземете възможно най-високата цена при продажба на жилище. Често купувачите търсят имот по ценови диапазон. Ако искате да продадете жилището си за 100 000 евро например, може да го обявите за 99 000 евро. Така ще привлечете купувачи които търсят цена под 100 хиляди и такива, които търсят цена над този праг. Това означава двойно повече огледи и по-голяма възможност да продадете бързо жилището.