Бившият хотел "Рила" ще бъде "престоен" в място за споделена работа. Той се намира в планинския курорт Семково. Хотелът е с внушителните размери от 16 700 кв. м.

Идеята за т. нар. "Coliving Semkovo" е бившият хотел да се превърне в сграда с 200 отделни апартамента за живеене и да предложи среда за живот и работа на отдалечено място сред природата. Визията обещава огромни общи пространства, които да се ползват от всички живеещи там. Инициатор е основателят на Coworking Bansko Матиас Цайтлер.

Курортът е познат с многобройните развлечения, които предлага - зимни спортове, вело маршрути, планински преходи и много други активности в Рила планина.

Новите апартаменти ще се притежават индивидуално и всички собственици и ще са част от кооперативната структура, която управлява бизнеса с общите коливинг пространства и развива дестинацията. Цените на апартаментите започват 15 000 евро за студио.

Първият магазин на BILLA в Банско отвори врати

Първият магазин на BILLA в Банско отвори врати

Модерният търговски обект посрещна посетителите с празнично настроение и много изненади

Когато собствениците не живеят в апартаментите си, те ще могат да отдават имотите си под наем на дигитални номади, екипи, работещи дистанционно, стартиращи компании, технологични инкубатори.

Пространството за коливинг ще предлага зони за работа и събития, обща кухня, плувен басейн, ресторант, бар и кафене, кино, частни офиси, арт пространства и др.

Матиас Цайтлер е и основател на Bansko Nomad Fest, едно от най-големите събития за дигитални номади в света, привличащо над 500 номади от цял свят.

Това е само една от множеството неизползвани сгради и стари хотели на места, които са изпаднали в немилост в България. Според инициаторите отдалеченото местоположение със стара сграда прави проекта финансово жизнеспособен за закупуване на голям, иначе неизползван имот и превръщането му в едно добро пространство за съвместно живеене.

Зарди атрактивната данъчна система със само 10% данък върху доходите, страната ни привлича много граждани на ЕС за живот и бизнес у нас. България е привлекателна дестинация и за Естествената красота, богатата културна дигитални номади и дистанционни работници.