Замразяване на сделките "на зелено" с имоти и прекратяване на продажбите заради скъпите строителни материали, освобождаване на работници и повишение на цените - това са част от спекулациите, които чуваме през последните седмици във връзка с повишаващите се цени на строителните материали. Ето защо Money.bg реши да потърси мнение на експерти и да разбере каква е реалната ситуация.

"Прекратяване на сделките на зелено при покупка на имот е доста крайно твърдение. Има промени в стратегията на жилищните проекти, но не и прекратяване на този вид сделки. Подобно явление има, но това са единични случаи". Това заяви пред Money.bg Иван Козаров, който е управляващ директор на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Всичко поскъпва - от арматурата до стиропора 

По информация на агенцията, чиито собственик е инвеститор и в жилищни проекти, строителството през последната година е поскъпнало с около 20%. Заради забавянето във веригите на доставки и недостига, много строителни материали поскъпват сериозно. За последната година арматурата например е поскъпнала двойно - от 80 стотинки за килограм, сега тя е 1,60 лева.

При стъклата и профилите ръстът в цените е 90% за година, като догодина се очаква още поскъпване с около още 30%. И стиропора бележи ръст в цените. Почти всички доставки идват от няколко фирми в Китай. Ръстът в цената при този вид материал е около 20%.

Междувременно преди дни председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев прогнозира, че оскъпяването на крайния продукт в строителство ще е над 25%, защото между 60% и 70% от стойността му са материали, които поскъпват с изключително бързи темпове.

По думите му поскъпването на материалите през последните 12 месеца е между 30 и 100%. Ръстът на цените на металите е над 100%, на бетона е 30%, на топло- и хидроизолациите - около 40%. Освен по-скъпите материали за строителство се увеличават и разходите за заплати, казва още инж. Терзиев.

На този фон инвестициите в строителството остават трудни, заради административните тежести в страната. По думите на Терзиев времето за получаване на разрешение за строителство в Германия отнема 55 работни дни, докато в България - 650 работни дни. Според него, ако не направим нормативни промени, ще изгоним всички външни инвеститори.

Строителството поскъпна с 25%. Ще се вдигне ли цената и на вече купените "на зелено" имоти?

Строителството поскъпна с 25%. Ще се вдигне ли цената и на вече купените "на зелено" имоти?

Фалити в бранша не са изключени, предупреждават експерти

Имотите - все по-търсени, но и все по-рискови 

С оглед на това всички започнати строителни проекти у нас са в риск, ако не се намерят средства за завършването им. И механизъм за определяне на правдива цена на всеки етап от тяхното развитие. Подобна теза се поддържа от се служебния министърът на регионалното развитие Виолета Комитова и от председателят на Камарата на строителите.

Според Arco Real Estate, у нас вече търсенето на жилища взема превес и надминава предлагането, което със сигурност ще доведе до ръст на цените на жилищата. Не е ясно обаче с колко ще се покачат цените на имотите.

"Това е субективно, тъй като цените на новите проекти не се формират единствено от фактора цена на строителството. Ценообразуването е комбинация от фактори", заяви Козаров.

За имотен балон се говори през последните 5-6 години и продължават ръстовете в цените. "Не мога да кажа, че в момента се наблюдава балон. Хората търсят начин да инвестират спестяванията си, а у нас покупката на имот е най-популярната инвестиция", коментира той.

По време на пандемията се засили търсенето на жилища, защото хората осъзнаха необходимостта си от по-голям дом.