През третото тримесечие на годината цените на жилищата в София спряха да поксъпват и запазиха нивата си от предходния период, показва анализ на BULGARIAN PROPERTIES. "Нарасналото търсене постепенно доведе до увеличено предлагане от страна на строителните предприемачи, като най-силен ефект от повишеното предлагане на ново строителство се усети през изминалото 3-то тримесечие. Това съвсем естествено доведе до балансиране на пазара в София на равновесна цена около 1 000 евро/кв.м.", казват оттам.

Снимка 318710

Темпът на ръст на цените в София се ускори през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година нарастванията се движеха между 15 и 18%. През последните месеци растежът на цените се забавя. Годишното увеличение на цените спрямо 3-то тримесечие на 2016 г. е 14%, а средната покупна цена на жилищата в София е 93 000 евро.

По данни на Агенцията по вписванията, които не включват сделките "на зелено", в София са вписани 6 300 имотни продажби при 6 073 за същия период на миналата година, което е ръст от 3.75% на годишна база. За деветмесечието нарастването на обемите продажби на имоти в София е около 4%.

България е на пето място в Европа по ръст на цените на жилищата

България е на пето място в Европа по ръст на цените на жилищата

Имотите у нас поскъпват два пъти по-бързо от средното за ЕС

60% от продажбите в столицата са в сгради ново строителство, показват още данните на BULGARIAN PROPERTIES. Половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, 35% са тристайни, 4-стайните са около 5%, както и едностайните. Средната площ на закупените жилища е 84 кв.м. - с около 6 кв.м. по-малка от тази в първите месеци на годината.

Средният престой на имотите на пазара е 3 месеца, а направените отстъпки от офертните цени са под 1% - средно 0.7%.

През третото тримесечие най-много закупени жилища има в кварталите Кръстова вада, Манастирски ливади, Младост 4, Студентски град и Витоша. Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в Лозенец, където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 790 евро/кв.м. в центъра и 1 430 евро/кв.м. в Лозенец. Стрелбище и Гоце Делчев са други предпочитани квартали с цени между 1 100 и 1 300 евро/кв.м. и с изключително ограничено предлагане както на ново, така и на старо строителство.

Жилищата в кои квартали на София поскъпнаха най-много през последните 4 години?

Жилищата в кои квартали на София поскъпнаха най-много през последните 4 години?

В някои райони ръстът на цените достига 70%

"Пазарното равновесие е краткотрайно явление и очакванията ни са възходящият тренд да се възобнови от края на тази и началото на новата година", коментират от BULGARIAN PROPERTIES, като посочват фактори като продължаващ спад на лихвите по кредитите, ръст на средната работна заплата и намаление на безработицата.