В настоящите условия на пазара на труда малко хора започват първата си работа и се пенсионират в един сектор и с една и съща професия. Т.нар. учене за цял живот става все по-важен елемент от извървяването на пътя към успешната кариера.

Набиращите популярност и у нас онлайн професионални обучения са един от начините човек постоянно да сверява часовника си в професионален план и да трупа нови знания и опит. А дори 15 минути на ден са достатъчни, за постигането на тази цел.

На това мнение е Вергиния Накова, която е бизнес консултант и основател на една от популярните у нас платформи за онлайн обучения Training Academy. За това какви са техните предимства и кои са най-търсените компетенции от страна на работодателите разказва в интервю тя в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"15 минути на ден, всеки ден, са абсолютно достатъчни човек буквално да промени живота си. Когато говорим за кариерно развитие и умения, които му позволяват да натрупа нужните знания и умения. 15 минути всеки ден всеки може да намери, било то докато пътува в метрото за работа, сутрин или пък в обедната почивка", убедена е тя.

"Това е минимумът и максимумът да натрупаме тези умения. Именно заради това онлайн тренингите са нашият най-добър приятел. Те идват винаги, по всяко време, на всякакви устройства", добавя Вергиния.

По отношение на това какви са първите най-важни крачки, когато човек е решил, че иска да започне онлайн обучение, тя посочва, че е необходимо да се огледа около себе си и да прецени в каква точно фаза на своята кариера се намира.

"Тук трябва да си задам въпроса: "Къде се намирам в моя живот?". Ако говорим за онлайн тренинги, фокусирани върху кариерно и бизнес развитие, то въпросите са:"Къде съм сега, къде искам да бъда, какво ми липсва, кое е това нещо, което може да ме направи по-добър в моята работа или ще ми помогне да намеря нова работа?", обяснява тя и казва още:

"Много е важно за хората, които започват онлайн обучения, да развенчаем няколко мита. Първото е, че нямаме време - това е плюсът на онлайн тренинга, че можеш да избираш времето, в което да можеш да учиш. Бих дала съвет, когато хората подбират такова, наистина да се поинтересуват от програмата - до колко време ще имат достъп до този тренинг, има ли ограничения във времето, може ли да се връщат назад във видеата или да ги прекъсват, а после да продължат от същото място. По-голямата част от курсовете, които се предлагат, имат такива възможности".

Вергиния Накова признава, че през 2014 година, когато тя и нейният екип започват да разработват своята онлайн платформа, все още този начин на учене е непопулярен и хората тепърва научават за неговите възможности. Със затварянето през пролетта по време на извънредното положение обаче все повече компании и отделни хора търсят възможности за подобни курсове.

"От април месец до момента имаме 15 хиляди човек, които са регистрирани на нашата платформа. От начало аз и моите колеги смятахме, че ще имаме много ясно определен профил. Това, което мислехме, че ще бъде, са хора между 20-25 години, които сега започват своето кариерно развитие, имат нужда от меки умения, професионални, компютърни умения, т.е. знания и умения, които са им необходими, за да бъдат по-успешни в кариерата", обяснява тя.

"Това, което видяхме, е че такъв профил не съществува. Имаме хора, които се обучават от 20 до 60 години, дори и темите, по които проявяват интерес са много различни - Excel, дигитален маркетинг, комуникация, лидерство, мениджмънт", споделя още тя.

Погледнато от другата страна за това какво търсят работодателите у нас, Вергиния отговаря, че основното нещо, без което не може да се справиш на пазара на труда, са базовите компютърни умения.

"Първото нещо като фундамент, това са компютърните умения. Това е нещо, без значение какъв сектор, позиция, е нещо което е изключително важно. Особено в свят, който е дигитализиран и ще става все по-такъв. И тук има една стряскаща неприятна статистика, която показва, че българите, които са в трудоспособна възраст, са на последно място по дигитална грамотност в Европа. 78% от българите, които работят, всъщност нямат никаква дигитална грамотност и не могат да боравят дори с елементарни компютърни програми", казва тя.

На второ място идва умението за комуникация, уменията за работа в екип, управление на времето, справяне с конфликти и дори работна етика.

"Така че хората, които стартират кариерата си или търсят по-добра работа, преди да погледнат стриктно професионалните умения, които притежават, трябва да обърнат внимание на фундамента, който е компютърни умения и след това на следващия фундамент, който е социални умения и умения за комуникация", обобщава тя.