Често срещано е схващането, че прекалената спестовност може да навреди на социалния живот на човек, като го кара по-рядко да прави нещата, които харесва. Пестенето е повече от трудно, когато го възприемаме като саможертва.

Погледнато от друг ъгъл обаче малко планиране и повече самоконтрол биха помогнали да заделите пари встрани, които при нужда ще ви свършат работа. Ето и как да постигнете това според сайта Born Realist:

1. Избягвайте малките импулсивни покупки

Грабването на сладки и безалкохолна напитка от рафтовете в супермаркета с цел да "убиете" скуката докато чакате на опашката пред касата не е добра идея. Премисляйте добре всяка покупка и нуждата ви от нея.

2. Не бързайте с ненужди промени

Компютърът ви наистина ли толкова много се нуждае от поправка? А можете ли да изчакате още една седмица преди да отидете на фризьор? По-добре купувайте стоки и залагайте на услуги, които са по-качествени и ще ви вършат работа за по-дълго време.

3. Плащайте сметките си навреме

Това особено важи за купените с кредит продукти и кредитните карти. Причината е, че просрочването на плащанията ще ви натовари с допълнителни такси.

4. Избягвайте да вечеряте навън прекалено често

Изберете един ден в седмицата, когато да вечеряте навън в по-луксозен ресторант. Или повече от един, но тогава заложете на по-изгодно място.

5. Избягвайте изкушенията

Няма как да се разходите в някой мол, без да изхарчите нито един лев. Най-добрата тактика е да не ходите там, ако не сте намислили предварително какво точно ви е нужно и не купите само него.