В лондонския магазин за злато Sharps Pixley расте търсенето на скъпоценни слитъци и монети. Мъже и жени на всякаква възраст купуват от надеждния жълт метал, за да се подсигурят финансово в случай на излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Тези продажби силно нараснаха, след к7ато последните социологични допитвания показаха, че кампанията в полза на „Brexit” набира скорост. Съгласно онлайн анкетата на ICM и YouGov, проведена през последния уикенд, привържениците на излизането на страната от ЕС превишават с 4-5 пункта, неговите противници.

„Струва ми се, че в съзнанието на хората сериозно се е загнездила мисълта за „Brexit”. Всичките ни запаси се изкупуват, още преди да сме ги разтоварили” казва Рос Норман, ръководител на Sharps Pixley, цитиран от Reuters.

Компанията  ATS Bullion съобщи за ръст на продажбите от 10 процента. А онлайн платформата BullionVault.com, чийто клиенти са предимно частни инвеститори, посочи за значителен ръст на потребителската си база в Обединеното кралство. Той е с 60% през юни, доста по-голям от средния за последните 12 месеца – ръст от 5% на девет от десетте най-успешни пазари на компанията.

„И въпреки, че интересът към златото по-принцип нараства тази година, Обединеното кралство изпреварва  всички, което може да си обясним само с „Brexit””, отбелязва  експертът Едриън Еш.

Дилърската фирма за продажба на злато The Pure Gold Company съобщи, че е отчела 19 процент ръст на запитванията за покупка на злато в последната седмица.

Купувачите, желаещи да се застраховат от финансовите рискове при възможно излизане на страната от ЕС, могат да избират от редица инвестиционни продукти – от слитъци по 1 грам, до такива с тежина няколко килограма, струващи 28 хиляди фунта, които могат да се придобият  извън борсата или онлайн.