Финансовите специалисти предупреждават, че е добре за пенсионното осигуряване да се мисли отрано. Те дават редица съвети и насоки, с които хората могат да имат доста добър живот, без да търпят лишения след като спрат да работят.

Според успелият инвеститор Кевин О`Лири обаче човек не бива да оставя дългове след навършването на 45 години. Той смята, че заемите и ипотеките трябва да са изплатени преди това, за да не се превърнат в проблеми, които да помрачат пенсионирането, пише MarketWatch.

Проблемът според О`Лири е, че е много трудно да се управлява нарастващ дълг с фиксиран доход, който не се повишава. Той не се спира на възрастта от 45 години случайно. По думите му дори и най-добрите специалисти имат нужда от две десетилетия, за да се пенсионират според собствените си условия.

Изплащането на дългове след 45 години означава по-бавно нарастващи пенсионни спестявания и повече разходи за неизплатени задължения. Инвеститорът признава че, е изключително трудно да се стигне до момент, в който човек е изплатил всичките си заеми.

"Не може да спестявате разумно, докато дълговите ви растат по-бързо", допълва той.

О`Лири обяснява, че това е ключова финансова концепция, която много хора не разбират. Повечето дългове обаче растат изключително бързо.

Така, например, дълг по кредитна карта от $10 000 с лихва 12,9% за пет години ще е нараснал до $13 621, а за 10 години до $17 846. Това са близо 18 000 долара, които хората не са предвидили в плана си за пенсиониране и които не им дават доълнително нищо.

Дребният шрифт

Кевин предупреждава и за инвестиционните разходи. Ако плащате 2% от активите си на мениджър на взаимни фондове, това не са 2% от възвръщаемостта, а от всичките ви годишни вложени средства. Такса от 2% годишно върху общите ви активи са много пари. За много инвеститори това са хиляди долари годишно.

Всъщност по думите на О`Лири фондовете с високи такси могат да получат голяма част от печалбата ви. Вие поемате инвестиционния риск, а за тях остават парите.

В идеалния случай финансовите съветници трябва да помагат на клиентите си да намалят инвестиционните разходи и риска, който поемат.